ZLF zalaže se za zabranu reklamiranja kladionica

Zeleno-levi front (ZLF) je predložio da se zabrani reklamiranje kladionica i da se dobit priređivača igara na sreću oporezuje sa 50 odsto, kako bi se suzbio ovaj porok od kojeg su mnogi mladi ljudi zavisni.

Studije pokazuju da blizina kladionica i njihova dostupnost direktno utiču na povećanje stope patološkog kockanja među mladima. Mladi i siromašni su u posebnom riziku od patološkog kockanja koje izaziva dublje upadanje u finansijske probleme i vodi ka razvoju ozbiljnih mentalnih poremećaja koji se neretko mogu završiti čak i samoubistvom.

Da bi u kontekst stavili rasprostranjenost igara na sreću u Srbiji dovoljno je da navedemo primera radi, da prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je 3 puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, 5 puta više nego u Velikoj Britaniji ili čak 6 puta više nego u Španiji.

Skrećemo posebnu pažnju na nepoštovanje postojećih zakona i otvaranje kockarnica na udaljenosti manjoj od 100 metara vazdušnom linijom od vrtića i škola, poput slučaja OŠ ,,Sonja Marinković” u Subotici.

Zeleno-levi front predlaže niz mera za smanjenj uzroka za jedan od velikih problema našeg društva. Tri ključne mere:

  1. Zabrana oglašavanja
  2. Dupliranje komunalnih taksi za kladionice
  3. Ukidanje keša u kladionicama

Ove mere bi uz druge koje predlažemo i  strogu primenu doprinele smanjenju štetnog uticaja kockanja na pojedince i društvo, a posebno mlade.

Pozivamo sve političke aktere, a posebno državne institucije da bez odlaganja podrže inicijativu i zakonske predloge ZFL kako bi se ograničilo širenje igara na sreću i zaštitili naši građani, a posebno mladi.

Samo zajedno možemo izgraditi zdravije i sigurnije društvo za sve naše građane, stoji u saopštenju Gradskog odbora Zeleno-levog fronta u Subotici

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *