NGG Subotica-NAŠ GRAD!: Odgovorni da daju odgovor, kada će krenuti u rešavanje problema subotičkih šuma!?

NGG Subotica – NAŠ GRAD! uputila je Zahtev čelnicima grada, gradonačelniku Stevanu Bakiću, predsedniku Skupštine grada Balintu Pastoru, načelniku MUP-a, PU u Subotici Igoru Velimiroviću, JP Palić – Ludoš i JP Vojvodina Šume, sa pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti.

Tražili smo od nadležnih da se reši pitanje nadležnosti čišćenja šume, jer građani nemaju obavezu da to čine umesto onih kojima je to posao. Građani to čine jer sami vide da je šuma devastirana i da se nešto mora učiniti po tom pitanju. Nadležni ne vide ni potrebu da nešto urade i baš iz tog razloga je grupa građana okupljena oko Subotica  – NAŠ GRAD! Krenula u kampanju da se izvrši pritisak na vlast da krene nešto konkretno da radi na zaštiti životne sredine u Subotici.

Pored čišćenja šume, tražili smo da grad Subotica izradi Plan pošumljavanja grada, što mu je bila zakonska obaveza, da se posečena šuma u pojasu oko granice sa Mađarskom vrati, odnosno da krene akcija pošumljavanja tog dela subotičke peščare koja je na zahtev PU u Subotici isečena, da se krene u izradu projekata i planova koji bi oživeli subotičku peščaru. Da grad izradi digitalizaciju subotičke šume, da se uz pomoć nadležnih institucija u zemlji ispita biljni i životinjski svet, da se ožive dva subotička izletišta, Majdan i Treset.

Da se od nadležnih ispita i stavi pod reviziju proširenje lovišta u subotičkoj šumi. Na žalost ono je prošireno i postalo hir ali i bahato ponašanje čelnika U JP Vojvodina šumama. Naneta je velika šteta životinjama jer im je onemogućen pristup delu subotičke šume gde imamo izvore vode.

Jedno od rešenja koje smo tražili od nadležnih da se celina kao što je subotička peščara, Palić, Ludoš i Selevenjske šume stavi pod zaštitu kao specijalni rezervat prirode. Na taj način bi bar umanjili seču šume na način na koji se to sada odvija. Za takav zahtev postoji i opravdanje jer količina posebnosti biljnog i posebno gljivarstva je dovoljna da se poveća nivo zaštite šume.

NGG Subotica – NAŠ GRAD! Ove zahteve šalje u ime mnogih građana Subotice koji su revoltirani ponašanjem lokalne samouprave prema životnoj sredini. Sve što tražimo ne iziskuje neka velika finansijska sredstva već isključivo najviše zavisi od pojedinaca koji su zaposleni u lokalnim organima vlasti. Oni svoj posao ne obavljaju u skladu sa interesima građana Subotice i interesima očuvanja životne sredine.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *