Saopštenje za javnost GrO Narodne stranke u Subotici

Gradski odbor Narodne stranke u Subotici, uputio je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Ministar policije Bratislav Gašić je 14. jula razgovarao sa građanima Makove sedmice. Na tom sastanku su prisustvovali i članovi našeg mesnog odbora kako bi nadležnima postavili pitanja od značaja za sve građane. Želimo da skrenemo pažnju na zabrinjavajuću situaciju koja se odvija uprkos navodnom smanjenju broja migranata. Postavlja se pitanje kako objasniti činjenicu da se u šumi dešavaju oružani okršaji krijumčara u mnogo većem obimu nego ranije?

Prema informacijama koje smo dobili, policija vrši čišćenje šume, ali se krijumčari vraćaju iz raznih pravaca već nakon odlaska policije. Takođe, postavlja se pitanje zašto policija ne ostaje u šumi bliže granici umesto što ima punktove ispred šume. Subotica je nekada bila miran grad, a sada je jedino područje u Srbiji u čijem se predgrađu učestalo puca iz oružja. Ovim je ugrožena sloboda kretanja i pravo na normalan život meštana. Policija je dužna da po zakonu obezbedi ove slobode svim svojim građanima. Posebno želimo istaći pitanje procesuiranja taksista koji prevoze migrante bez taksi tablica. Da li se takvi slučajevi tretiraju kao prekršaj ili kao lica koja pomažu krijumčarima?

Dodatno, na sastanku je rečeno da se od građana očekuje da slikaju i snimaju taksiste koji dovode migrante i snabdevaju ih. Smatramo da je to neprihvatljivo jer dovodi građane u opasne situacije. Gde su operativna saznanja, doušnici i policija na terenu da dokumentuju ove aktivnosti? Zašto se od nas traži da snimamo i potpisujemo prijave kada je poznato da takvi snimci nisu validni za postupanje suda? Pored toga, izjava gradonačelnika da su do sada imali samo nekoliko prijava pucnjave i gomilu lažnih dojava ne umanjuje ozbiljnost situacije.

Insistiramo na tome da se krijumčari identifikuju i procesuiraju po našim zakonima. Smatramo da bezbednost građana mora da bude na prvom mestu i ponovo apelujemo na nadležne institucije da preduzmu sve potrebne mere kako bi se očuvala javna bezbednost.