ZLF: Da li smo ravnopravne i šta nam je potrebno da budemo?

Autonomni ženski front, u okviru Zeleno-levog fronta, u petak 8. marta održao je akciju ,,Hoćemo prava svaki dan, a ne karanfil za 8. mart!“, sa ciljem da sa sugrađankama razgovara na temu: Da li smo ravnopravne i šta nam je potrebno da budemo?

Ne sviđa nam se ravnopravnost na tržištu rada, neravnopravna podela poslova u kući na muške i ženske, ne sviđa nam se  tolerisanje seksualnog i fizičkog nasilja nad ženama, a želimo jednaka prava, uslove i slobode, pristup zdravstvenoj nezi, odnosno da svaka žena ima jednak pristup zdravstvenom obrazovanju, bez obzira da li je iz Beograda ili iz sela u podnožju Kopaonika, rekla je Iva Vujčić, članica GO ZLF i aktivistkinja Autonomnog ženskog fronta. Ako sve nismo slobodne nijedna nije slobodna, ako sve nismo jednake nijedna nije.

Samo neke od tema o kojima su aktivistkinje i aktivisti razgovarali sa sugrađankama bile su: žensko reproduktivno zdravlje- Dostupne i besplatne ginekološke usluge, menstruacija i menopauza- besplatni proizvodi za menstrualnu higijenu kao i podrška za žene u  (peri)menopauzi i besplatna terapija, dostupne informacije odnosno plaćeno odsustvo sa posla zbog tegoba izazvanih menstruacijom i menopauzom. Tema je bila i akušersko nasilje- bezbedan i siguran porođaj, bez straha za sopstveni život i život svoga deteta.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *