Skupština grada: Sutra na sednici Odluka da nagrada „Počasni građanin“ bude dodeljena Aleksandru Vučiću

Sutra se održava 37. sednica Skupštine grada, na kojoj će se naći 24 tačke dnevnog reda, najavio je na današnjoj konferenciji za medije dr Balint Pastor, predsednik gradskog parlamenta.

Jedna od tačaka o kojoj će odbornici raspravljati, a koja je prethodnih dana dobila medijsku pažnju je Odluka o dodeli priznanja „Počasni građanin“, koja će na predlog gradonačelnika biti uručena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ono što je javnosti već poznato je da ćemo na sutrašnjoj sednici doneti Odluku o dodeli priznanja „Počasni građanin“ Subotice i priznanja Pro urbe, koja ćemo zajedno sa gradonačelnikom uručiti 01. septembra na svečanoj sednici Skupštine povodom Dana grada Subotice. Objavljeno je i to da će počasni građanin u ovoj godini postati Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na predlog gradonačelnika Stevana Bakića, a ono što je takođe objavljeno, ali je dobilo mnogo manji publicitet, to je da će dobitnici priznanja „Pro urbe“ biti specijalista urologije dr Nandor Šeljmeši, rodom iz Bajmoka, koji je četrdesetak godina radio u Opštoj bolnici, a koji će tu nagradu dobiti na predlog Ištvana Pastora, a drugu nagradu poslastičarnica Pelivan koja ove godine slavi 100 godina postojanja, taj predlog sam uputio ja lično, objasnio je Pastor.

Na sednici će se raspravljati i o Rešenju o davanju saglasnosti na Statute ustanova kulture Grada Subotice, s obzirom na to da su na jednoj od majskih sednica izmenjeni osnivački akti pojedinih ustanova. Suština je u tome što sam se dogovorio sa ministarkom kulture Majom Gojković, da ministarstvo izda jedno autentično tumačenje, u smislu da se Zakon o kulturi ima razumeti na način, da u slučaju onih ustanova kulture koje su kod više nacionalnih saveta ili manjina proglašene za ustanovu od posebnog nacionalnog značaja, da kod njih svaki nacionalni savet može da delegira jednog člana u Upravni odbor, tako da ćemo na sutrašnjoj sednici zaokružiti tu temu. Osim toga na sednici će se naći i Program zaštite i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Subotice, a dve bitne stvari su vezane za ovo, prva je da ćemo ovaj program doneti nekoliko meseci ranije nego uobičajeno, na koji je saglasnost dalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a druga stvar se tiče davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, od čega će Grad prihodovati 98,5 miliona dinara, a ta sredstva će biti investirana u poljoprivredu i ruralni razvoj, dodao je dr Balint Pastor.

Odbornici će na sutrašnjoj sednici gradskog parlamenta raspravljati i o donošenju odluka o izmeni Programa poslovanja nekoliko javnih preduzeća.