Pastor i Mađar: Odnose Srbije i Mađarske potrebno je još više jačati

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor, sastao se sa ambasadorom Mađarske u Srbiji, Nj.E. Jožefom Zoltanom Mađarom. Ovo je bila prva zvanična poseta ambasadora Mađarske Gradu Subotici, tokom koje se sastao sa zvaničnicima našeg grada, sa kojima je razgovarao o jačanju već postojeće dobre saradnje na privrednom, kulturnom, društvenom i drugim nivoima između Srbije i Mađarske.

Razgovarali smo o tome kako mogu biti još bolje veze i odnosi između Grada Subotice i Republike Mađarske kako u privrednoj, tako i u sferi kulture, s obzirom na veliki broj dvojnih državljana koji su žitelji Subotice i na veliki broj pripadnika Mađarske nacionalne manjine u našem gradu, ali i da to nije tako svakako bi bilo sasvim prirodno da Mađarska i u privrednom smislu bude prisutna u Subotici, jer ima i privrednih društava kod nas koja funkcionišu, jer mnogo o tome govorimo da je Mađarska peti spoljno-trgovinski pratner Republike Srbije, a benefite svakako od toga ima i Subotica. U tom kulturološkom smislu ne može se dovoljno puta isticati značaj onih sredstava koje je Vlada Republike Mađarske investirala u određene građevine koje postoje u našem gradu, pre svega mislim na Sinagogu koja je obnovljena sredstvima i Srbije, ali je Vlada Mađarske uložila mnogo veća sredstva, kao i zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku, koju Subotičani poznaju kao Žuta kuća. Palić je bio domaćin i Strateškog saveta pre nekoliko nedelja, tako da smo mi u epicentru ovih dobrih odnosa i sastanak ne samo sa mnom, nego i ostalim zvaničnicima Grada Subotice, svakako znači to da odnosi dve zemlje treba da ostanu najmanje na sadašnjem nivou i dalje i od toga će benefite imati svi građani Subotice, istakao je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada.

Pre nego što sam došao u Suboticu uvek su me pitali da li može na našim odnosima još nešto bolje uraditi, tada smo imali prilično mnogo resornih radnih grupa i veća, održana je zajednička sednica dveju Vlada, čak smo imali i Samit između Vlada Srbije i Mađarske i uvek sam rekao da moramo biti optimisti i da možemo još pridodati našim odnosima i nakon niza zajedničkih sednica krenuli smo u jedan novi vid naše saradnje, a to je nedavno formiran Strateški savet, što znači da ne samo vlade i ministri učestvuju u tome, kao i predsednica Katalin Novak i predsednik Aleksandar Vučić, već je veoma važno da i narodni poslanici učestvuju u svemu tome. Moram da citiram predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana da smo ponosni na predstavnike naših nacionalnih zajednica, jer one predstavljaju jedan cement koji još više učvršćuje naše odnose. Nažalost, mi smo razdvojeni sa jednom granicom, ali Mađarska će preduzeti sve da se Srbija približi još jače i dinamičnije prema evropskoj zajednici, mi računamo na Srbiju jer ona zna šta hoće u ovom regionu, kao što i mi u Srednjoj evropi znamo šta želimo i želimo da se prema tom putu Evropska unija i zajednica razvijaju i da nastave kreirati svoju budućnost. Gledano sa ove strane, preduzećemo sve da ova dva naroda još više približimo i da otvorimo granice, učinimo ih fleksibilnijim, da ono što smo započeli, da li je to ekonomija, energetska efikasnost, bezbednost, društvena komunikacija, još više pospešimo i damo puno širi okvir, naglasio je Nj.E. Jožef Zoltan Mađar.