Danas se obeležava Dan grada Subotice

U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika Lokalne samouprave, javnih preduzeća, ustanova, diplomatskog kora i drugih gostiju na današnjoj svečanoj sednici Skupštine grada, obeležen je Dan grada Subotice, u spomen na 1779. godinu, kada je tadašnje naselje pod kraljevskom upravom dobilo status slobodnog grada. Program obeležavanja započeo je podizanjem gradske zastave, koji je nastavljen u Velikoj većnici Gradske kuće.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je na brojne investicije koje su realizovane u protekle tri godine, od kojih je kao najznačajnije izdvojio projekat izgradnje i otvaranja fabrike “Boysen” vredan 65 miliona evra, koja posluje u sklopu Industrijske zone u Malom Bajmoku, gde je trenutno zaposleno oko 180 radnika, a u kojoj će do kraja investicionog ciklusa na neodređeno vreme biti zaposleno najmanje 507 radnika. Bakić je saopštio i da je sa uglednom austrijskom kompanijom “Feler”, koja se bavi razvojem, proizvodnjom i distribucijom kablova za napajanje, Lokalna samouprava u maju zaključila Memorandum o razumevanju, kojim će pomenuta kompanija uložiti 5 miliona evra u izgradnju sopstvenog proizvodnog pogona i zapošljavanje oko stotinu radnika. Podsetio je i na rekonstrukciju i izgradnju novih objekata u Doma za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, projekat podizanja energetske efikasnosti devet javnih objekata, postavljanje pumpne stanice u mesnoj zajednici “Gat”, kao i na projekat izgradnje gradskih i prigradskih saobraćajnica.

“Mislim da je lokalna samouprava i tokom ove godine bila odgovorna prema građanima Subotice i maksimalno posvećena stabilnosti gradskog sistema i razvoju grada, čak i u veoma teškim uslovima, natprirodnim tokom pandemije Corona virusa, a zatim i ukrajinske krize. Najvažnije je da smo uspeli da održimo stabilnost budžeta, postavimo gradske finansije na zdrave i realne osnove, rešavajući stare i nasleđene probleme uspeli smo da otplatimo i dug za vojnu imovinu koji nije bio dugo servisiran, što je budžetu dalo neophodan manevarski prostor i omogućilo njegovo kvalitetno planiranje i povećanje u narednim godinama”, rekao je Bakić.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, rekao je da su timski rad, predvidljivost i poštovanje procedura mogući algoritam uspeha. “Do pre dve godine uvedena praksa da se sednice Skupštine grada održavaju redovno svakog prvog četvrtka u mesecu, pokazala se svrsishodno. Infrastukturni razvoj predstavlja temelj u kom smislu se istovremeno radi na izgradnji i proširenju vodovodne i kanalizacione mreže, gasifikaciji, asfaltiranju ulica, kako u gradu tako i u svim mesnim zajednicama, ali i na pripremi projektno – tehničke dokumentacije za buduće investicije”, rekao je Pastor, dodajući da je na Paliću izgrađena crpna stanica za odvođenje otpadnih voda, obezbeđena su sredstva za završetak radova na izgradnji wellnes centra i Akva parka, a nakon dve godine nastavljeni su i radovi na uređenju prostora starog bazena, čime se stvaraju pretpostavke da Palić tokom čitave godine nudi kvalitetne turističke sadržaje. “Ne bismo mogli govoriti o Paliću i turističkim sadržajima bez prethodnog dovođenja u red Vikend naselja koje je propadalo u decenijskoj zapuštenosti, a sredstva je na našu molbu obezbedila pokrajinska Vlada. Proširenje vodovodne i kanalizacione mreže se radi u mesnim zajednicama Željezničko naselje, Zorka i Makova sedmica, u 213 ulica će se graditi kanalizaciona mreža, kao i u Bajmoku, na Paliću i u Čantaviru. Gasovodna mreža biće proširena za 14,2km u sedam mesnih zajednica, a u planu su i drugi infrastrukturni projekti”, dodao je Pastor.

“Da Grad opstaje u vremenima prosperiteta, ali i u vremenima nedaća, samo ako postoje ljudi koji rade za opšte dobro i u interesu grada, biti spremni da prenesu svoje znanje, viziju i vrline na generacije koje dolaze. Teškoće su prolazne, ali one menjaju život jedne generacije, stvaralačke slobode pokreću promene i one će se osećati u decenijama i vekovima pred nama”, kazao je predsednik Skupštine grada.

Na sednici su dodeljene nagrade Počasni građanin Subotice, koja je ove godine pripala prof. dr emeritusu Šomođi Šandoru, doktoru ekonomskih i poljoprivrednih nauka, dok su nagradu “Pro urbe” dobili prof. dr Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici, dirigent Murenji Maćaš i diplomirani koreograf Miroslav Vojnić Hajduk Marača.

“Ovo je neka kruna mog rada. Mislim da je posle četrdesetak godina rada u kulturi nagrada stigla u pravo vreme, čast mi je i veliko zadovoljstvo, ali to je i jedna obaveza da i dalje nastavim ovako da pronosim ime svog grada i svog naroda. Jesu Bunjevci mali, ali su dični”, rekao je Miroslav Vojnić Hajduk.

“Nikada nisam u životu radio za priznanja, ali sam radio svoj posao sa mojim najboljim znanjem. Bio sam prijatno iznenađen kada sam saznao da sam dobitnik nagrade i zadovoljan time što sam baš ja izabran”, istakao je dr Šomođi Šandor.

„Nisam očekivao da ću dobiti nagradu. Neki put da, ali posle priznanja iz inostranstva, ova nagrada mi je nekako najdraža i jako joj se radujem. To je neki dokaz da sam puno radio, ne samo za Suboticu, ali ova nagrada je nekako najbolja i potvrda da nije sve bilo uzalud. Jako sam se trudio da nosim ime Subotice u našoj državi i inostranstvu i jednostavno uspeo sam uz punu podršku moje porodice. Nekada se dešavalo da izaberem težak program pa sam bio u dilemi, ali oni su me bodrili da ne odustajem. Zahvalio bih se svim muzičarima sa kojima sam sarađivao, pevačima, a pogotovo horistkinjama Ženskog omladinskog hora koji je funkcionisao 37 godina, kroz koji je prošlo 2.500 devojaka”, rekao je Maćaš Murenji.

“Ovo je poseban dan u mom životu, moj grad meni daje priznanje za rad koji sam radio u prosveti 42 godine. Nisam radio zbog ovog pruznanja, ali dobro padne čoveku kada dobije ovakvu nagradu”, kaže dr Josip Ivanović.

Program proslave Dana grada traje do 04. septembra brojnim kulturnim i muzičkim sadržajima, koji će se održavati u centru grada, ali i gradskim ustanovama kulture.