Srpski pokret “Dveri” pokrenuo kampanju “Sigurnost za sve”

Predsednik Srpskog pokreta “Dveri” Boško Obradović, posetio je Suboticu i tom prilikom promovisao novu kampanju ove stranke “Sigurnost za sve”, koja ima za cilj smanjenje broja slučajeva nasilja u Srbiji i rešavanje problema sa migrantskom krizom.

Obradović se osvrnuo na nedavni slučaj vršnjačkog nasilja u OŠ “Sonja Marinković”, koje je kako naglašava postao loš trend koji se ogleda na društvo u celini i ukazuje na povećan stepen nasilja. “Mislim da su rešenja koja država daje neodgovarajuća da bismo taj problem rešili, jer mi konstantno lečimo posledice, a nikada se ne okrećemo da lečimo uzroke nasilja, jer uzroci leže u pogrešnom sistemu vrednosti, urušenom moralu i porodičnim odnosima i tu negde mi treba da tražimo rešenje, odnosno prevenciju nasilja u našem društvu”, naglašava on i dodaje da će Poslanička grupa Srpskog pokreta “Dveri” Narodnoj skupštini predati preporuke o prevenciji nasilja i na posebnoj konferenciji za medije predstaviti kako u ovoj stranci vide rešenje za ovaj sve aktuelniji problem.

Boško Obradović dotakao se i teme brojnih poskupljenja koja je kako ističe, svaka porodica u Srbiji osetila u poslednjih godinu dana. “Mi znamo da zvaničan statistički podatak pokazuje da je inflacija najviše 14 odsto, ali ako pogledate cene osnovnih životnih namirnica i sve ono drugo što čini potrošačku korpu, videćete da je ta inflacija mnogo veća, odnosno da su poskupljenja najčešće više od 50 odsto kod osnovnih životnih namirnica poput mleka, mesa, ulja, šećera, a svi znamo da su istovremeno za godinu dana poskupeli i gorivo, komunalne usluge, zdravstevni pregledi, lekovi, ogrev, tako da u ovom trenutku živimo zaista jednu tešku situaciju, a imamo najavu novih poskupljenja cena struje i gasa od nove godine i to automatski znači poskupljenje i drugih stvari, što nas opet uvodi u novi talas poskupljenja i mislim da država mora hitno da reaguje i da pomogne one koji su najugroženiji”.

U ovoj stranki predvideli su tri osnovne mere, pre svega da u zimi koja predstoji niko ne sme ostati bez hrane, struje i grejanja, a predlog je da do 01. maja 2023. godine nikome ne sme biti isključena struja. Oni koji nemaju struju neophodno je da dobiju olakšanu proceduru da im struja bude ponovo priključena, a predlažu i isplatu novčane pomoći u iznosu od 30 hiljada dinara za svako socijalno ugroženo domaćinstvo sa decom i 15 hiljada dinara za ostale socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Obradović je napomenuo da je jedan od velikih problema koji utiče na bezbednost građana Subotice migrantska kriza, pozdravivši nedavni dogovor Srbije, Austrije i Mađarske o zajedničkoj koordinaciji na boljoj i većoj zaštiti južnih granica naše zemlje, kako bi se sprečio nelegalni ulazak migranata u Srbiju. “Mi smo nedavno u novom sazivu Narodne skupštine predložili novu Rezoluciju o novoj migranstkoj politici, da država jednostavno mora da zaštiti svoje granice od protivzakonitog ulaska migranata, jer najčešće se radi o vojno sposobnim muškarcima od 18 do 30 godina, najčešće bez ikakvih ličnih dokumenata, dakle to više nisu porodice izbeglica koje beže sa ratom zahvaćenih područja. Ovde se očito radi o nečemu drugom, što sada već ozbiljno ugrožava bezbednost svih naših građana. Usudio bih se reći da posebno ovde u Subotici i pograničnim selima i krajevima su migranti napravili jednu autonomiju u autonomiji, gde praktično postoji jedna oblast gde niko ne sme da uđe, niti je preporučeno, jer tamo postoje migrantske straže, ilegalni kampovi, naoružani migranti i sve drugo što ide uz kriminal. Postavljam pitanje da li je moguće da srpska policija ne zna za postojanje ilegalnih kampova, ne samo ovde u Subotici već i u brojnim drugim gradovima u Srbiji i da ne može da zavede red i stane na put krijumčarskim grupama i deportuje lica koja su nezakonito ušla u zemlju?”, rekao je on.

Radenko Martić, predsednik Gradske organizacije Pokreta “Dveri” u Subotici, ističe da se ova organizacija od 2015. godine oglašavala povodom migrantske krize i dodaje da je u ovom momentu došlo do kulminacije migrantske krize u Republici Srbiji.

“Situacija je takva da je broj migranata koji se nalaze u Srbiji velik, kapaciteti migrantskih kampova su popunjeni, Komeserijat za izbeglice traži da se povećaju kapaciteti i mi dolazimo u situaciju da i dalje dolaze novi migranti, a ovi ne mogu više da odu, tako da se bojimo one situacije s početka da će naš grad postati parking za migrante i mi moramo svim sredstvima da se borimo protiv toga”, dodao je Martić.

Martić naglašava da je jedan od načina zahtevanje od policije da radi svoj posao, odnosno da uhapsi ljude koji se bave krijumčarenjem migranata, jer kako ističe, mađarski carinici na dnevnom nivou sa granice vraćaju oko 700 migranata, koji se opet vraćaju nazad u Srbiju.