Pokret građanske Subotice: Volja građana da se poštuje

Saopštenje Pokreta građanske Subotice prenosimo u celosti:

Letnje mrtvilo društvenih događaja razbudilo je revolt građana MZ Prozivke zbog započete izgradnje puta i ukidanja zelene oaze na Prozivci između ulica Matije Gupca i Lovre Bračuljevića.

Do sada je postala opšte poznata činjenica da prilikom izrade i usvajanja urbanističkih planova nadležni iste prilogađavaju prvenstveno zahtevima investitora, a manje životnim potrebama građana. Korupcija je veoma prisutna u ovom segmentu funkcionisanja naše lokalne samouprave.

Pozivanje na usvojeni plan detaljne regulacije iz 2008 godine, prilikom započete izgradnje puta, je samo jeftin pokušaj opravdavanja realizacije već dogovorenih dilova između budućih investitora i čelnika lokalne samouprave.

Naime, za proteklih 15 godine su se potpuno promenili prioriteti kvalitetnog urbanog stanovanja na teritoriji MZ Prozivka. Trenutno prioritet treba da bude zaštita i oplemenjivanje preostalih zelenih površina, kako bi kvalitet življenja na tom prostoru bio primeren potrebama današnjice.

Pokret Građanske Subotice podržava opravdane zahteve građana MZ Prozivke, da se odustane od planirane izgradnje puta i izgradnje višespratne stambene zgrade na tom prostoru. Na tom prostoru izmenom plana detaljne regulacije treba predvideti park sa dečijim igralištem i određeni broj parking mesta, koji zadovoljava potrebe građana koji žive u obližnim zgradama.

Pozivamo građane MZ Prozivke da ne odustaju od svojih opravdanih zahteva, svi imamo pravo na kvalitetne životne uslove, a naši najmlađi na bezbednu igru i razonodu u svom najbližem okruženju. Nemojte dozvoliti da profit i materijalni interesi pojedinaca natpišu vaše osnovne životne potrebe.