Pobeda liste “HRvati i dalje ZAjedno”

Lista “HRvati i dalje ZAjedno”, pobedila je na izborima za novi, peti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Elektorska skupština održana je u nedelju, 13. novembra Beogradu, a dosadašnja predsednica Jasna Vojnić, biće na čelu Vijeća i u naredne četiri godine.

Predloženih 29 elektora osvojili su mandate, a oni su: Jasna Vojnić (nosilac liste), Nevena Baštovanović, Nataša Stipančević, Tanja Dulić, Margareta Uršal, Karolina Bašić, Ninoslav Radak, Vojislav Temunović, Lazar Cvijin, Marinko Katić, Denis Lipozenčić i Miroslav Kujundžić iz Subotice, Mira Tumbas, Ljubica Vuković Dulić i Slavko Benčik iz Tavankuta, Matilda Pelhe iz Male Bosne, Josip Bako iz Đurđina, Martina Kopunović iz Žednika, Snežana Periškić i Željko Šeremešić iz Monoštora, Tomica Vuković iz Sombora, Mata Zec iz Sonte, Mladen Šimić iz Vajske, Vera Hornjak iz Petrovaradina, Dario Španović iz Sremske Mitrovice, Hristina Štimac iz Rume, Darko Menđan iz Sota, Snežana Pupić iz Batrovaca i Nikola Pavlić iz Starčeva.

Na skupštini su učestvovala 83 od ukupno 88 elektora, koliko ih je u ranijem procesu uspelo prikupiti najmanje 60 potpisa podrške, a gotovo apsolutna većina, 82 elektora bila je sa liste “HRvati i dalje ZAjedno”, dok je jedan elektor Blaško Temunović iz Subotice bio samostalan. Glasala su 82 elektora, a pomenutu listu podržalo je 80 elektora, dok su dva listića bila nevažeća.

Nosilac liste Jasna Vojnić, istakla je da su u prethodne četiri godine kroz institucionalno i kadrovsko osnaživanje, postavljeni temelji za razvoj hrvatske zajednice “da bi se u sazivu koji je pred nama mogli usmeriti na programe i potrebe svakog pojedinca”.

“Više terenskog rada, informativnih i edukativnih susreta u cilju obnove zajednice doprineće da institucije koje smo u proteklom periodu izgradili dobiju svoj smisao. Umrežavanje hrvatske akademske zajednice, stručnjaka, studenata, privrednika, jačanje mladih i manifestacija mora se staviti među prioritete. U periodu koji je pred nama, fokus treba da usmerimo i na jačanje pozicija i povezanosti sa Republikom Srbijom. Uključenost u institucionalni i politički sistem koji smo izborili, mora nam biti pokretač dugo iščekivane integracije u lojalne i zadovoljne građane Srbije koji snažno čuvaju i neguju svoj nacionalni identitet. Odnos kakav smo izgradili sa Republikom Hrvatskom mora se preslikati i na našu domovinu, državu Srbiju”, rekla je Jasna Vojnić i dodala da će se težiti kvalitetnom obrazovanju na hrvatskom jeziku.

“Podizanjem kvaliteta vaspitnog i obrazovnog rada, savremenim metodama, udžbenicima, jačanjem jezičkih kompetencija nastavnog kadra, kao i proširenjem mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova, radićemo na povećanju obuhvata dece u nastavi na hrvatskom jeziku. Potrebno je umrežiti, osnažiti i podstaći studente i pomoći im da pronađu svoje mesto u zajednici. Potrebno je i dalje raditi na osnivanju rekreativno-edukativnog centra za usavršavanje na jadranskom primorju i Školskog centra u Subotici. Potrebno je sve primere dobre prakse u obrazovanju proširiti u druge delove Bačke, Srema i Banata, jer naša budućnost zavisi od kvalitetnog obrazovanja u sadašnjosti”, rekla je ona.

Na području kulture, biće nastavljena tesna saradnja sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, pružanje podrške udruženjima kulture, posredovanjem u dobijanju projekata i nastojaće se stvoriti jedinstvena kulturna scena hrvatske zajednice. Poseban akcenat staviće se će na osnaživanje udruženja u Somboru, Sonti i Baču, osnivanju pozorišta i scene na hrvatskom jeziku, muzeja Hrvata u Srbiji, podizanju kvaliteta manifestacija i programa u kulturi i još jaču povezanost sa Crkvom.

“Kako bi se svi veliki planovi i projekti mogli realizovati u V. sazivu, biće potrebno usmeriti se na osnivanja razvojne agencije i podizanje njenih kadrovskih kapaciteta. Hrvatsko nacionalno vijeće i u novom sazivu mora biti institucija otvorenih vrata, koja okuplja ljude svih obrazovnih grupa, dobi i socijalnog statusa, gde se otvoreno razgovara o problemima uz puno međusobno poverenje. V. saziv HNV-a će i dalje biti stecište svih onih kojima je do napretka i razvoja hrvatske zajednice stalo, “košnica” ljudi koji kreiraju razvojne programe unutar zajednice, centar koji ima plansko delovanje naspram mladih, Republike Hrvatske, bogatstvo Republike Srbije i oslonac koji brine o Hrvatima iz svih krajeva zemlje u kojoj živimo”, zaključila je Vojnić.