PGS: Afere u JP “Subotica-trans” pod tepihom lokalne vlasti

Pokret građanske Subotice na konferenciji za medije skrenuo je pažnju da iako poslednjih meseci afere potresaju JP Subotica trans iste se od strane lokalne vlasti guraju pod tepih.

Još 2016. godine smo upozoravali i sa skupštinske govornice i u našim medijskim obraćanjima da postoji problem. Ne može zajednica da napreduje, ne možemo da zaustavimo odlazak mladih i pružimo im bolje uslove kada se nastavlja sa politikom koja je 2016. godine proklamovana kao prošlost i od strane Srpske napredne stranke i od strane SVM. Tada su se kleli da neće biti partijskog zapošljavanja, da će suzbiti korpuciju,  da neće biti nepotizma, rekao je Jene Maglai i dodao da je danas situacija mnogo gora.

Danas nije moguće da se zaposlite u javnom preduzeću  a da nemate partijsku knjižicu što je dovelo do sunovrata kvaliteta ustanova i rada državnih organa. Korupcija je postala endemska, sredstva iz budžeta, koji pune građani, sistematski se kradu i zloupotrebljavaju za partijske i lične potrebe što urušava funkcionisanje državnih organa, javnih preduzeća i ustanova. Pogledajte naše zdravstvo, obrazovanje dok su policija i sudstvo postali partijski organi.

Nakon pokušaja, da se posle privatizacije Apoteka Subotica, privatizuje i JP Subotica trans javnost je burno reagovala a pokušaj urušavanja još jednog javnog preduzeća odložen je za neko vreme. Nekoliko decenija uspešno preduzeće u vlasništvu grada Apoteka Subotica za samo godinu i po dana postaje propalo kojoj je slamka spasa jedino u privatizaciji, u kojoj se poslovni prostori i kadar ovog nekadašnjeg subotičkog preduzeća prepušta firmi bliskoj vlasti.

Bivša direktorica je smenjena, jer nije htela da učestvuje u malverzacijama dok je na njeno mesto došla druga koja je uspešno posao odradila sa krajnjim ciljem da se ekstra profit slije u partijsku kasu i privatne džepove.

Iako smo do pre dva meseca imali priliku da čujemo da je JP Subotica trans stalo, jest na klimave, ali noge, pre nešto više od nedelju dana saznajemo da je isto ipak u ozbiljnim problemima pa se predlaže rešenje–privatno partnerstvo. Direktor preduzeća ne bi poslao ovakav dopis da nije dobio nalog sa vrha, tvrdi Maglai dodajući da je plan bio da se rentabilne linije prepuste privatnom licu a one neisplative preduzeću, koje će finansirati građani Subotice. Nemojmo zaboraviti da je JP Subotica trans ove godine iz budžeta dobilo subvencije od 305 miliona dinara. Mi finansiramo rad javnih preduzeća, a privatizacija istih baš iz tog razloga ne može da se pokrene bez šireg društvenog konsenzusa.

Naduvana faktura gde je deo za autobus plaćen čak po 15 puta većoj ceni samo su jasan pokazatelj da je to model koji se koristi kako bi se novac građana beskrupulozno trošio. Kada bi preduzeća racionalno trošila sredstva iz budžeta po svoj prilici od tri ovakva „skupa“ dela mogao bi se kupiti jedan autobus, ali računica je kada se troše tuđe pare priznaćemo drugačija. Iako se do informacije došlo putem insjadera u preduzeću, čudno je što na ovu aferu reagovao niko nije, ni gradonačelnik, ni predsednik Skupštine grada a ni policija ni tužilaštvo jer elementi za krivično delo svakako su tu, rekao je još Maglai i istakao da ovde radi o bahatoj i siledžijskoj, bezobrziznoj i alavoj otimačini.

Maglai se osvrnuo i na sam razvoj Subotice navodeći da ove godine razvoja nema ni u najavi. 2022. godine za potrebe rada i pokrivanje infrastrukturalnih projekata na teritoriji grada Subotice izdvojeno je 760 miliona dinara a 2023. godine i pored inflacije svega 620 miliona, koja ne pokrivaju ni mogućnost da se podmire potrebe održavanja javne rasvete odnosno javnih površina. U protekle tri godine, vlast je pokazala da je nesposobna pa tako imamo nezavršeno pozorište i akva park dok nam je   bolnica u jednom otužnom stanju od samog izgleda do kadrovske strukture. Pregledi specijalista koji se čekaju po nekoliko meseci, ruinirane i nebrige o gradu koji za doček Nove godine dovodi estradnu zvedu za 40.000 evra da uveseljava tužni narod, rekla je dr Jelica Santrač, ispred Nove demokratske stranke Srbije ističući da u gradu niču neki novi hoteli dok oni koje već imamo zvrlje prazni”.

Pokret građanske Subotice  zauzeo je jasan stav po pitanju Kosovsko –Metohijskog problema koji već godinama zaustavlja politički život Srbije i njen razvoj. Rešavanjem ovog pitanja stvorili bi se uslovi za razvoj demokratskog sistema u kojem institucije funkcionišu i imaju centralnu ulogu što danas nije slučaj. Znamo da preko 85 procenata građana Srbije ne podržava stvaranje nezavisne države Kosovo na teritoriji Srbije i svesni smo da moramo da pregovaramo da bi stigli do prihvatljivog rešenja za obe pregovaračke strane. Mi se zalažemo za striktno poštovanje Ustava srbije za poštovanje  Zakona RS kao i poštovanje rezolucije 1244 UN. Stav Pokreta građanske Subotice  je da mora da se poštuje Ustav jer je poštovanje istog uslov za postojanje pravne države, rekao je Miroslav Milojević.

Ustav je po pitanju predsedničkih ovlašćenja jasan ističu još u Pokretu i pitaju ko je predsednika ovlastio da postane glavni pregovarač za Kosovo mimo Ustava, vlade i skupštine. „Ukoliko nismo u mogućnosti da poštujemo Ustav smisleno je raspisati vanredne izbore koji bi razrešili dileme kojim putem Srbija želi da ide a oni su jedini demokratski način razrešavanja nagomilanih  unutrašnjih i spoljno političkih problema“, naglasio je Milojević i dodao da je rezolucija 1244 doneta od strane UN zasnovana na međunarodnom pravu i pravnom poredku i da je treba poštovati.