Gradonačelnik Bakić: O svima govore dela i rezultati, a ne ono što ćemo reći jedan o drugom

Onoliku količinu neistina sa kojim se obmanjuju građani Subotice ja u svom životu nisam čuo, rekao je Gradonačelnik Stevan Bakić reagujući na konferenciju za medija Pokreta građanske Subotice. Ne vladaju terminima, zamuckuju, pričaju haotično, mislim da i sami nisu znali o čemu pričaju. Ja njih razumem jer nije lako govoriti protiv Bakića, ja znam da on ima kompleks od mene i to nije sramota, poručio je Bakić Jeneu Maglaiju, dodajući da je uređaj oko koje se podigla prašina donacija Dunav osiguranja kao i da se isti nije platio sredstvima građana.

Meni su 27. februara, u večernjim satima, poslali prikazanu fakturu u lokalnim medijima a ja sam istog momenta  pozvao Radoslava Vukelića, rukovodioca sekretarijata nadležnog za preduzeće Subotica trans i dao nalog da do 10 sati ujutru hoću da imam izjašnjenje direktora po ovom pitanju. Ovde se radi o multifunkcionalnom uređaju za funkcionisanje preduzeća koji u sebi sadrži starter, kompresor i uređaj za punjenje akumulatora, rekao je Bakić dodajući da je reč o donaciji Dunav osiguranja. Najnoviji model ovog uređaja iz Švajcarske koštao je 997.840,00 dinara bez PDV-a. Bakić je potom objasnio da su privatizacija i javno privatno partnerstvo dva pojma dok je dokument koji je direktor preduzeća uputio Gradu lično njegovo mišljenje koje je stekao na osnovu konsultacija obavljenim sa drugim transportnim preduzećima.

Nikada nisam rekao da je Subotica trans stabilno preduzeće nego sam naglašavao da je to jedino preduzeće koje posluje sa gubitkom. Kada sam u upotrebu predavao dva od 13 autobusa naglasio sam da ću pokušati sve da stavimo na noge Subotica trans, da određenom dinamikom 2022., 2023. i početkom 2024. uspemo da zamenimo sve autobuse za gradsku vožnju  i da se na tu pored već aktuelnog Kovida 19 nije pojavila energetska kriza i rat u Ukrajini možda bi u tome i uspeli, rekao je još Bakić navodeći da je on čovek od brojeva kao i da se u sagledavanju rezultata oslanja samo na njih.

Za 2022. godinu subvencije prema JP Subotica trans iznosile su 274.357.633,00 dinara a vi samo pomislite koliko sam ambulanti i vrtića mogao izgraditi za ove pare. Ja želim da izgradim ambulantu i vrtić na Paliću za šta imam sve potrebne dozvole i nemam pravo da bacam pare građana Subotice i moram nešto da preduzmem, dodao je i rekao da je 04.11. raspisana javna nabavka za izradu studija, a Ugovor je sklopljen sa Univerzitetom u Beogradu, Saobraćajni fakultet. Rok za izradu iste je 210 dana, a ista ima pet faza kako bi se u junu znalo kakva je situacija u preduzeću. Tada ću sazvati konferenciju za medije a i sastati se sa koalicionim partnerima da bi sagledali šta dalje. Bakić je još dodao da je Maglai izneo niz neistina i na račun „privatizacije“ Apoteka. Apoteka nije privatizovana i ona postoji dok su njeni prostori  izdati u zakup farmaceutskom proizvođaču Galen. Subotičke apoteke poslovale su fenomenalno, kaže Jene Maglai zvani „Istina“ a za vreme kada je samo on bio Gradonačelnik 2014. godine dug iste je bio 117.831.310 dinara, 2015. – 147.477.193 dinara dok je dug  31.01.2016. iznosio čak 165.485.000 dinara i sve je lako proverljivo, rekao je još Bakić dodajući da je bila potrebna brza reakcija, kako računi Grada zbog nagomilanog duga ne bi bili blokirani.

Da li je moguće da bivši Gradonačelnik priča o Narodnom pozorištu, a to je čovek koji je 25.04. 2007. na sednici  čak šest puta izlazio za govornicu obrazlažući da je rušenje pozorišta  projekat za grad u 100 godina? Taj stručnjak danas postavlja pitanje šta je sa subotičkim Narodnim pozorištem. Završićemo ga mi. Pozorište je 2016. postalo projekat od nacionalnog značaja , potpisan je ugovor za realizaciju 8-2 faze i očekujemo dnevnik dinamike rada a ove godine će biti završeno dok će se koncertna dvorana završavati bez da ometanja rada istog.

Da li je moguće da me kritikuje čovek koji je 22 hektara i 78 kvadrata kontaminiranog zemljišta, tri dubinska bunara i jednu trafo stanicu platio,  2015. godine , 51.542.268 dinara, u koje, da bi iole postalo funcionalno, treba uložiti dodatnih 10 miliona evra? Čovek koji je nezakonito otpuštao radnike iz lokalne samouprave donetim novim Pravilnikom o sistematizaciji  koji se za svega tri dana, nezakonski, našao u primeni. Žurio je da da otkaz Đorđu Zviceru, Vesni Marković  i Dragici Dulić koji su od Grada nakon tužbe zbog nezakonitog otkaza naplatili preko pet miliona dinara, dok je najveći promašaj svakako suma od milion i 100 hiljada evra koju je Grad platio Zavodu za javno zdravlje i pored pokušaja ljudi da mirno reše nastali spor, rekao je još Bakić i Maglaijevo „gradonačelnikovanje“ nazvao najcrnjim periodom u istoriji Subotice. Stihovima Mike Antića Bakić je završio izlaganje „Uvek se sa dušom igra anđeo i vrag, čovek se pamti po onom kakav ostavi trag“.

Na konferenciji za medije iznešene su notorne neistine. Sporan uređaj nije kupljen nego je donacija, potvrdio je Dejan Ljubisavljević, direktor JP „Subotica trans“, a potom se osvrnuo na predloženo sa njegove strane privatno partnerstvo koje se već uspešno primenjuje u 40-tak gradova u Srbiji. Privatnim partnerstvom ne menja se pravni oblik partnerstvo ali građani dobijaju kvalitetniju i bezbednu vožnju. Da bi se u privatno partnerstvo i u ušlo takvu Odluku donosi Vlada a ne lokalna samouprava, rekao je još Ljubisavljević dodajući da bi partner preduzeća na određeni vremenski rok bio u obavezi da u prevoz investira i građanima pruži siguran javni prevoz. Iako je ovo preduzeće delimično u nekoliko segmenata povećalo prihode rashodi su se takođe povećali i to usled povećanja plata i cene goriva.