Uručene stipendije đacima koji se školuju za deficitarna zanimanja

U Plavoj sali Gradske kuće dodeljene su stipendije učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke. Stipendije u iznosu od 30 hiljada dinara, čija isplata će biti podeljena na 10 jednakih mesečnih rata dobilo je 30 đaka, na osnovu Odluke o dodeli stipendija za učenike sa teritorije Grada Subotice za školsku 2022/2023. godinu.

Milan Vukov, učenik prvog razreda Tehničke škole “Ivan Sarić” na smeru bravar – zavarivač i njegov školski drug Momčilo Stanojević koji se školuje za vozača motornih vozila, dobili su svoju stipendiju, za koju kažu da im mnogo znači.

“Za ovaj smer sam se odlučio zato što mi se svideo taj posao i hteo sam da ga upišem, a stipendija će mi značiti i zaista sam počastvovan što sam je dobio od Grada”, rekao je Milan Vukov. “Prvenstveno sam se za ovaj smer odlučio zbog besplatnog polaganja za B i C kategoriju, mogućnosti bržeg zapošljavanja i dobre zarade. Stipendija će značiti i meni, ali i mojim roditeljima za moje lakše školovanje”, kazao je Momčilo Stanojević.

Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice, istakla je da se stipendije dodeljuju od 2016. godine, kada je prvi put objavljen Poziv učenicima prvih razreda zanatskih zanimanja da se prijave na konkurs i dodala da Gradska uprava ovim potezom želi da pruži podršku i da bude spona između obrazovnog i privrednog sektora, da pomogne školama, kako bi što veći broj dece upisao deficitarna zanimanja, a ujedno da pruži pomoć i đacima i njihovim roditeljima.

“Ovo je jedan dodatni motiv koji deci daje snagu i opredeljuje ih da upišu ova zanimanja, koja su itekako važna ne samo za ovaj grad, nego i za Srbiju. Vi znate da su danas zanatska zanimanja izuzetno na ceni i negde pokušavamo da razbijemo predrasudu da su deca koja se obrazuju na trogodišnjim smerovima, zapravo deca koja su predodređena da imaju nižu zaradu što apsolutno nije tačno, štaviše ja verujem da se radi o vrlo vrednoj i marljivoj deci koja će to svoje znanje itekako moći da unovče i da imaju izuzetno dobru zaradu kada završe svoje obrazovanje. Sigurna sam da ih, s obzirom na naše podatke koje imamo iz Nacionalne službe za zapošljavanje i iz razgovora koje imamo sa Privrednom komorom, nakon školovanja čeka siguran posao. Mi smo dali predlog da u budžetu za narednu godinu ovaj iznos malo povećamo i da još više pomognemo i deci i njihovim roditeljima da se oni opredele za ova zanimanja. Ukoliko đaci možda jednog dana žele da nastave školovanje, s obzirom da je reč o trogodišnjoj struci, oni mogu da se doškoluju ili svoje obrazovanje završe na nekim višim školama ili fakultetima, ali definitivno i našem gradu i našoj zemlji ova zanimanja su itekako potrebna”, dodala je Stevanović.