Praznični duh u centru grada – otvoren 11. Winterfest

Na prostoru od malog korzoa do spomenika Svetom Trojstvu, Subotičani, ali i svi oni koji posete naš grad tokom božićnih i novogodišnjih praznika, moći će da uživaju u gastronomskim specijalitetima, kuvanom vinu, suvenirima, poklonima i drugoj raznovrsnoj ponudi preko 70 izlagača, u okviru 11. po redu Winterfest-a koji je svečano otvoren u ponedeljak, 05. decembra.

Na ovogodišnjem božićno – novogodišnjem vašaru učestvuju i naši sugrađani Nataša i Zvonko Prćić, koji će se u narednih mesec dana predstaviti proizvodima domaće radinosti. Dok se Zvonko bavi proizvodnjom rakije, njegova supruga svu svoju kreativnost utkala je u ukrasne rukotvorine od drveta, poput kutija za poklone i slika, a bavi se dekupaž tehnikom, printanim motivima, radom sa silikonskim ornamentima, šablonima i restauracijom starih predmeta.

“Proizvodnjom rakije bavim se 35 godina, posao sam nasledio od oca koji je kupio kazane, tako da me još od malih nogu veže ljubav za ovu delatnost. Svi proizvodi su upakovani u modernu ambalažu, imamo pakovanja u različitim količinama koji mogu da posluže i kao poklon, a u ponudi imamo i držače za boce. Imamo sve vrste domaće rakije sa ovih prostora, pokupili smo dosta medalja na Ljutovačkom festivalu, ove godine bilo je dosta zlatnih medalja. Moram da kažem da je godina na izmaku bila fantastična, puna sunca, voće je bilo slatko, tako da smo dobili jako dobru rakiju i moram da kažem da smo jako zadovoljni. Proizvodimo rakiju od jabuke, maline, dunje, kajsije, viljamovke, breskve, tu je nezaobilazna zamedljana rakija, a cene se kreću od 500 do 2.000 dinara. Pozivamo sve sugrađane da dođu na naš štand i probaju naše proizvode, ističe Zvonko.

“Ručno pravim podmetače za čaše, kutijice, tacne, dekorativne ukrase za jelku, fenjere i staklene tegle koje, kada se upale sveće u njima daju lepu i prijatnu atmosferu. Suprug takođe učestvuje u izradi predmeta, on se pretežno bavi farbanjem, a ostalo je moja kreativnost i osmišljavanje. Ovim sam počela da se bavim samoinicijativno, prvo sam počela da ukrašavam limenke od kafe, a sada više volim da restauriram. Jako volim ovaj hobi, kreativan je i opušta me. Kod nas možete naći prigodne poklone za lepši pol, a cene se kreću od 350 do 2.500 dinara”, dodaje Nataša Prćić.

Božićno-novogodišnji vašar otvorio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede. “Na Winterfestu su prikazani bogatstvo ponude i duh predstojećih praznika, a što se novogodišnjih želja tiče, ja svima vama želim da želite i ostvarite više nego što vam treba, a ono što vam pretekne delite sa onima koji nisu u prilici kao vi. Iako praznici tek stižu, ja vam unapred želim srećnu i uspešniju Novu godinu, dobro zdravlje i da svi nekako zajedno napredujemo naredne godine”, poručio je Samardžić okupljenim građanima.

Na Winterfestu je postavljen paviljon za dobrovoljne donacije, na kojem je prošle godine prikupljeno 128 hiljada dinara. Prema rečima Jasmine Stevanović, predsednice Nadzornog odbora JKP “Subotičke pijace”, prethodnih nekoliko godina novac je utrošen za nabavku neophodnih aparata za subotičku Bolnicu, a ove godine doneta je odluka da se prikupljena sredstava uplate na račun Fondacije za lečenje teško obolele dece i omladine Grada Subotice, koja iz godine u godinu pomaže kako roditeljima, tako i deci i omladini.

“Moram da naglasim da ovo nije jedini humani gest, na Winterfestu se nalazi kućica koja je dobila svoj naziv “Srce na dlanu”, u kojoj će tokom trajanja vašara subotički osnovci i udruženja građana prodavati svoje proizvode, svakodnevno će u ovoj kućici biti izloženi radovi subotičkih učenika, dakle sve ono što su deca tokom godine pravila i oni će to prodavati, a sredstva će se takođe uputiti u humanitarne svrhe za njihove drugare u školi kojima je to potrebno iz brojnih razloga. Ove godine se učenicima osnovnih škola priključila i Opšta bolnica, a predmeti koje su pacijenti sa Odeljenja psihijatrije izradili u okviru svoje terapije takođe će se prodavati, tako da zaista imamo jedan šarenolik program. Pozivamo sva udruženja građana kojima je ovo interesantno i koji žele da budu deo ove ekipe i da daju svoje srce na dlanu da nam se priključe, jer još uvek ima slobodnih dana za ovu kućicu”, naglasila je Stevanović.

Tradicionalni božićno – novogodišnji vašar biće otvoren do 08. januara.