Izašao 200. broj Bunjevačkih novina

U čertvtak, 17. februara, prigodnim programom, Novinsko izdavačka ustanova „Bunjevački informativni centar“ svečano je obeležila jubilej, i izlazak 200. broja časopisa Bunjevačke novine.

Možda se nekom čini da je 200 brojeva malo ali ako je to mesečnik to je 200 brojeva izlaženja, dešavanja, života bunjevačke zajednice koja mi ovde sada ovim naslovnim stranama, vraća sećanja, rekla je ovom prilikom predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Snežana Ostojić Kujundžić koja je i sama uredila blizu 100 brojeva.

Kad god radimo neko naučno istraživanje, kada su nam potrebne određene informacije npr kada se nešto dogodilo mi posežemo za Bunjevačkim novinama jer ono što tamo nema, 99 % da se nije ni desilo . Tekstovi prate naše početke , ovaj današnji dan i dao Bog buduće dane koji tek dolaze. Bunjevačke novine direktan su nastavak Bunjevačko-šokačkih novina Ivana Antunovića iz 1870. godine a ove Bunjevačke novine uređivala je jedno vreme i Bunjevačka matica i kada to sve saberemo imamo 20 godina novijeg informisanja na bunjevačkom jeziku, rekla je još dr Ostojić Kujundžić i istakla da one predstavljaju početak, odnosno mesto standardizacije bunjevačkog jezika.

Obradujem se svakom mesecu i novom broju i nadam se da kolegama neće ponestati entuzijazma kao i da će nastaviti da iz broja u broj budu sve bolji i bolji.

Važnost ovog jubileja istakla je i Jasmina Stevanović, sekretar sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice i dodala da nema puno subotičkih glasila koji se mogu pohvaliti ovakvom tradicijom a potom istakla značaj pobede, pored informisanja i tradicije za ovu zajednicu, što je bunjevački jezik ušao u službenu upotrebu.

Ovo nije mala stvar za jednu zajednicu. Izlazimo već  17 godina, kao  mesečnik i iako ne možemo da ispratimo sve aktuelnosti , pišemo tekstove koji su sadržajni i zanimljivi kako bunjevačkoj tako i svakoj drugoj zajednici, kaže urenik novina Nikola Stantić dok je na jubileju timu koji vredno radi čestitke uputio i direktor Novinsko izdavačke ustanove „Bunjevački informativni centar“, Boris Bajić.

Informisanje je kamen temeljac opstanka nacionalne zajednice i identiteta bez kojeg ništa ne bilo je „zabadava“ je da nešto o nama znamo ako to drugi o nama ne znaju, rekao je Mirko Bajić nekadašnji direktor NIU „Bunjevački informativni centar“, dodajući da su se baš ove činjenice i držali. Danas imamo mali ali sjajan kolektiv koji vredno radi i trudi se da u skladu sa mogućnostima što bolje poveže štampani i elektronski medij a sve kroz okvire saradnje Bunjevačkog informativnog centra sa  privatnim i nevladinim sektorom.