DruštvoAktuelno

Jasmina Stevanović: I da je bilo novogodišnjeg dočeka, sredstava za lečenje naših sugrađana uvek ima

Gradonačelnik Stevan Bakić doneo je 06. decembra odluku da sredstva koja su opredeljena za proslavu Nove godine na gradskom Trgu i ove godine preusmeri ka mladima. Kako objašnjava Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice, ova doneta je u skladu sa svim merama štednje, a Grad Subotica se kao odgovorna Lokalna samouprava prilagodila tome.

“5 miliona i 911 hiljada dinara biće preusmereno kao i ranijih godina u tri pravca. Jedan deo iznosa biće namenjen za studentske stipendije, znate da se po gradskoj Odluci finansira stotinu studenata u iznosu od 10.400 dinara koje se isplaćuju na mesečnom nivou, a ovim ćemo proširiti broj studenata koji će dobiti stipendiju za 38. Reč je o studentima koji su rangirani na postojećoj listi sa 110 poena, tako da će lista biti proširena”.

Prema njenim rečima, 959 hiljada dinara biće usmereno na budžetski Fond za podsticanje mladih talenata, a prema gradskoj Odluci Lokalna samouprava dodeljuje sredstva za sto studenata i mladih talenata. “Ove godine ta odluka će biti dopunjena sa još 137 učenika, tako da je ukupno 237 njih steklo pravo na ova sredstva. Svi oni koji su se našli ispod liste i koji će novom Odlukom gradonačelnika biti obuhvaćeni, dobiće po 7 hiljada dinara”, rekla je Stevanović.

Treći deo sredstava, 500 hiljada dinara biće uplaćen na račun Fond za lečenje teško obolele dece i omladine Grada Subotice. “Bez obzira na ovu cifru, kada god je postojala potreba da se na račun ove Fondacije sredstva dopune, mi smo to učinili, tako da bez obzira na novac koji ćemo sada uplatiti, Grad za ovu namenu uvek ima sredstava i moram da kažem da smo tokom 2022. godine imali 83 prijave koje smo uspešno rešili. Bez obzira na to što ove godine neće biti dočeka na Trgu, to ne znači da neće biti zabave, tu je naš festival Winterfest, koji će do 08. januara, sa svojom bogatom ponudom gastronomskih specijaliteta i drugim asortimanom koja pokazuje šarenolikost Subotice zabavljati naše građane, biće organizovano dosta programa, postavljeno je klizalište sa toboganom ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću, klizališta će ove godine biti postavljena u pet gradskih i prigradskih mesnih zajednica, tako da to što nema dočeka, ne znači da nećemo omogućiti da se naši građani, a pre svega oni najmlađi zabave”, istakla je Jasmina Stevanović.

Kako naglašava, Fondacija za lečenje teško obolele dece i omladine je ove godine dobila sredstva za svu decu, tako da su na taj način demantovane sve priče koje godinama kruže da Grad ne izdvaja novac za lečenje bolesne dece zbog dočeka na Trgu. “Dakle, i da je bilo novogodišnjeg dočeka, sredstava za ovaj Fond i za lečenje naših sugrađana uvek ima”, napomenula je Jasmina Stevanović.