Učenici danas polagali test iz maternjeg jezika

Učenici osmih razreda danas su polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, prvi od tri završna ispita koji predstavljaju finalnu proveru znanja koje su naučili tokom osnovnoškolskog obrazovanja.

Jedna od učenica koja je danas izašla na testiranje je i Marina Rakočević Cvijanov, koja kaže da pitanja nisu bila jako teška. “Test iz maternjeg jezika nije bio jako težak, više su tekstovi i njihovo razumevanje, kao i gramatika bili komplikovani i ja očekujem da ću osvojiti oko 18 bodova. Za test sam se pripremala najviše od ovog polugodišta, išla sam na privatne časove, dolazila sam i na pripremnu nastavu, a učila sam i sama kod kuće. Planiram da upišem Gimnaziju društveni ili prirodni smer”, kaže ona.

Kako je objasnio Dejan Anđelović, direktor OŠ “Kizur Ištvan”, pravila polaganja završnog ispita se nisu značajno menjala u odnosu na prethodnu godinu. “Na testu iz srpskog jezika, matematike i kombinovanoj proveri znanja učenici imaju ukupno 20 pitanja i dva sata vremena da reše sve te zadatke. Važe ista pravila kao i do sada, a to je da prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta ne izlaze sa polaganja. Zbog vanrednih okolnosti organizovali smo se nešto drugačije u odnosu na prethodne godine, tako da je bezbednost učenika na maksimalnom nivou i u tom smislu ne očekujemo veće probleme”, dodao je Anđelović.

Učenici sutra polažu matematiku, a u sredu kombinovani test.