Danas se obeležava Savindan, prigodan program i u OŠ “Kizur Ištvan”

Danas se u svim osnovnim, srednjim školama i na fakultetima brojnim priredbama i prigodnim programima obeležava slava prosvetnih radnika Sveti Sava, a ovaj dan posvećen je prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva.

Osnovna škola “Kizur Ištvan” jedna je od mnogobrojnih obrazovnih ustanova u kojoj je na svečan način obeležen Savindan, za koji su đaci sa svojim učiteljima i nastavnicima pripremili zanimljiv kulturni i muzički program, a na časovima likovne kulture učenici su slikali portrete Sveto Save, koji se smatra najvažnijom ličnosti u kulturi i istoriji Srbije, ali i država sa prostora Balkana.

“Pored toga što je bio prosvetitelj i utemeljivač države i srpskog jezika i književnosti, on je bio čovek koji je mirio narode, tako da je karakteristično i za ovu sredinu kao što je Subotica da se ovaj dan proslavlja na ovakav način. I ove godine su se učenici naše škole pripremili programom koji su izveli pred zaposlenima u ovoj obrazovnoj ustanovi, roditeljima i svojim drugarima, a ono što je možda specifično, imajući u vidu da smo u ovoj školskoj godini upisali 24 učenika iz Rusije, pripremili smo i jedan deo programa koji će izvesti učenici iz Rusije sa pesmama koje su oni želeli, tako da je naša priredba zaista bogata i prigodna baš za ovu priliku. Ono što je negde poruka naše škole je da put Svetog Save treba koristiti tokom kompletnog školovanja, ne samo 27. januara, jer treba da shvatimo koja je to poruka koju je on nama poslao i da se rukovodimo upravo tim porukama”, rekao je Dejan Anđelović, direktor Osnovne škole “Kizur Ištvan”.