Tradicija seče badnjaka održana i ove godine

Tradicionalna seča badnjaka povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, koju svake godine organizuju SKC “Sveti Sava” i Srpska Pravoslavna Crkvena opština subotička, obavljena je rano jutros u šumi na Makovoj sedmici u prisustvu velikog broja naših sugrađana gotovo svih generacija.

Običаj sečenjа bаdnjаkа se vezuje zа vitlejemske pаstire. Oni su, nа znаk Zvezde dа se rodio Hristos Spаsitelj, nаsekli grаne badnjaka i poneli gа u pećinu dа nаlože vаtru i ogreju Hristа i njegovu mаjku. Jedan od naših sugrađana koji ovu tradiciju ispoštuje svake godine je i Dejan Anđelović.

“Moji sinovi i ja svake godine dolazimo na seču badnjaka, kao što znate za nas hrišćane ovo je najveseliji praznik, najava Isusovog rođenja, tako da nama zaista mnogo znači da u okviru naše porodice obeležimo ovaj dan i da sa ovim danom počnu oni dani radosti kojima se svi nadamo da će uslediti. Današnji dan ćemo provesti u krugu porodice, a što se tiče sutrašnjeg, okupićemo se u širem sastavu, familija kako sa moje, tako i sa suprugine strane”, istakao je Dejan.

“Badnje drvo je kao simbol Isusa Hrista poprimilo značaj da nam skreće pažnju na to da je Isus kao jedna mladica tog hrasta sasečen i kao što ta mladica izrasta u hladnoj noći, daje preko potrebnu svestlost i toplotu, dakle čuva život od smrti, razgoni mrak iz ljudskih života…Ono što je važno da mi kao hrišćani insistiramo na tome, da ne bude da se to uzima kao polog za nešto što bi bilo loše ili povod za pirovanja, nego da se usredsredimo na nešto što nama treba da nam znači, da nas vaspitava, nadgrađuje da živimo onim autentičnim vrlinskim hrišćanskim životom. I oni koji nisu vernici treba da znaju da hrišćani nisu nikakvi poluneznabožci, nego da to ima dubokog smisla”, naglasio je protonamesnik subotički Dragan Stokin.

Sutra je Božić, najveseliji pravoslavni praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista i slavi se tri dana. Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih pravoslavnih crkava i hramova, u nekim delovima Srbije domaćini pucaju iz pušaka i pištolja, oblači se svečana odeća i odlazi u crkvu na Božićnu liturgiju, ljudi se pozdravljaju i otpozdravljaju rečima “Hristos se rodi” i “Vaistinu se rodi”.