DruštvoAktuelno

Bogat program Zavičajnih dana 2022

Manifestacija “Zavičajni dani” održava se ove godine po 9. put od 05. do 09. septembra, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

Program obeležavanja počeo je u ponedeljak tradicionalnim vašarom, gde su predstavljeni brojni izlagači sa različitim rukotvorinama, koji kako ističu organizatori, odaju duh zavičaja, a nastavlja se danas, kada će se u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bajmoku održati predstava za naše najmlađe sugrađane, a u saradnji sa dečijim pesnikom Todom Nikoletićem biće upriličen kulturno – umetnički program.

Sutra, 08. septembra u 20 časova, održaće se svečano otvaranje manifestacije u Velikoj većnici Gradske kuće, a program obeležavanja Zavičajnih dana nastavlja se u petak, 09. septembra na Trgu, nastupom kulturno – umetničkih društava iz Bačke Topole, Sente, Stanišića, Busije, Čuruga, Kljajićeva, Mladenova, Srbobrana, Gajdobre i Subotice, a od 21 čas nastupiće Danica Crnogorčević, poznata pevačica etno pesama. U subotu, 10. septembra, Subotičani će imati priliku da prisustvuju koncertu grupe “Sinovi Manjače”, a manifestacija će biti zatvorena nastupom Dejana Petrovića i Big benda. U slučaju lošeg vremena, program će se održavati u fiskulturnoj sali Tehničke škole “Ivan Sarić”.

“I ovom prilikom smo vodili računa o tome da se napravi paralela kroz muzičko – scenski prikaz i pesme koje će izvoditi i najmlađi, ali i naši stariji naslednici, tako da ćete u četvrtak imati prilike da premijerno vidite i čujete sestre Janu i Elenu Crnomarković, koje će izvesti pesmu “Junaci sa Košara”, program će otvoriti dečiji hor “Iskončići”, a ono što će da upotpuni muzički događaj te večeri biće nastup Nebojše i Bojane Brdarić iz Beograda, koji će izvoditi tradicionalnu muziku. Pripala nam je čast da ugostimo književnika Todu Nikoletića, koji će se predstaviti svojim pesmama i dati jedan ozbiljan pečat ovoj manifestaciji”, rekao je Dejan Anđelović, voditelj programa.

Ove godine u okviru Zavičajnih dana, održaće se i humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi, 17. septembra u HKC “Galleria” od 09 do 12 časova, a svim sugrađanima upućen je poziv da pokažu humanost i na taj način nekome učine dobro delo.

“Ova manifestacija ima poseban značaj za Grad Suboticu. Ono što smo mi do sada radili kroz ovu manifestaciju jeste negovanje i očuvanje srpske istorije, tradicije i kulture, ne samo krajeva Srbije nego i regiona, odnosno mesta odakle su Srbi došli na teritoriju našeg grada. Manifestacija je otvorena za sve dobre ljude, da se upoznajemo, gajimo i negujemo prijateljske i bratske odnose koji vladaju u Subotici, pored velikog broja nacija i religija koje zajedno žive”, naglasio je Miroslav Karan, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.