Svečanost VTŠ povodom početka nove akademske godine

Visoka tehnička škola je u sredu, 28. septembra u Velikoj većnici povodom početka nove akademske godine, priredila svečani prijem novih studenata.

Jedan od budućih brucoša je i Neo Vignjević, koji je u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” završio IT smer, a u ovoj obrazovnoj ustanovi će se školovati na programu Informatika. “Upisao sam ovu školu jer sam se raspitivao i čuo da je veoma dobra škola i da ću kada je završim moći da pronađem stabilno zaposlenje i zarađujem dobru platu”.

Prema rečima direktora Igora Firstnera, Visoka tehnička škola je ove godine upisala više od 220 studenata uglavnom na osnovnim i jedan broj na master studijama, što je kako ističe sjajan rezultat, s obzirom da je ova visoka škola akreditovana na ukupno 236 mesta. “To znači da imamo popunjenost od preko 95 odsto. Moram reći da je ovo, uzimajući u obzir šta nam se događalo ranijih godina zbog smanjenja broja dece, jedan odličan rezultat. To je i razlog zašto smo se odlučili i ovaj put da ne organizujemo ovaj svečani prijem u našoj zgradi, jer jednostavno nemamo toliku prostoriju koja bi mogla da primi sve studente i goste, pa smo se odlučili za Veliku većnicu”.

Firstner je dodao da buduće studente očekuje “jedan mali šok”, s obzirom da je sistem obrazovanja u visokim školama malo drugačiji od onog u srednjoj školi. “Mi smo tu da im pomognemo, ali nismo njihovi roditelji da ih guramo napred. Ukoliko se studenti budu trudili i završe studije, onda ih sa velikom sigurnošću očekuje posao u struci, tako da ja se iskreno nadam da će velika većina brucoša to prepoznati i završiti studije i kasnije živeti jedan kvalitetan život u budućnosti”, rekao je Firstner.

Nela Milišić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost, naglasila je da je Visoka tehnička škola u Subotici jedna od devet visokih škola čiji je osnivač APV i jedna od tri tehničke škole na teritoriji pokrajine. “Ova škola ima osnovne i master studije koje pružaju današnjim studentima pa i brucošima u budućnosti da se obrazuju na studijskim programima iz spoja tehničko – tehnoloških nauka. To su nauke koje su usko vezane i za praktičan rad i iako dualni sistem obrazovanja, koji je sada negde u začecima i promoviše se u Republici Srbiji, nije implementiran u svim školama, njihova teorijska znanja postaju primenjiva i vrlo su usko vezana za praksu. Ova zanimanja imaju dobru perspektivu za zapošljavanje kako u Subotici, tako i u Vojvodini, Srbiji i regionu, pa i u svetu”, istakla je Milišić.