Simulatori vožnje za sve srednjoškolce – buduće vozače

Tehnička škola “Ivan Sarić” i mađarska kompanija “Reginet” potpisali su Sporazum o poslovno – tehničkoj saradnji, u okviru koje će učenici saobraćajnih smerova pomenute obrazovne ustanove imati mogućnost da koriste simulatore vožnje za B i C kategoriju. Osim što će im pomoći u praktičnom delu obuke za sticanje vozačke dozvole, rad na simulatorima olakšaće im obuku i u teorijskom delu nastave.

Priliku da se oprobaju u virtuelnoj vožnji ove nedelje imaće učenici drugih i trećih razreda, njih oko 28 na smeru tehničar unutrašnjeg transporta, oko 58 budućih vozača motornih vozila i oko 60 učenika sa smera tehničar drumskog saobraćaja, među kojima je i Tamara Tomić.

“Moj razred će imati priliku da dođe i isproba simulatore koji će nam pomoći prilikom obuke za vožnju u školi, a ovo je prilika i da se upoznamo sa predmetima koje učimo u okviru teoretske nastave. Simulatori su veoma interesantni, možemo da vozimo po raznim vremenskim uslovima kao što su kiša i sneg”, kaže Tamara.

Željko Rajčić, direktor Tehničke škole “Ivan Sarić”, naglašava da ova obrazovna ustanova brine o tri stvari, a to su zdravlje, bezbednost i perspektiva njenih učenika, kojima uvek želi da ponudi nešto što je kreativno, inovativno i interaktivno.

“Stupili smo u kontakt sa kompanijom “Reginet” koja ima centar za simulaciju vožnje, a u skladu sa tim pokrenuti su Dani otvorenih vrata za učenike trećeg razreda koji pohađaju saobraćajni smer, jer u njihovim nastavnim planovima i programima sada ima deo gde oni pohađaju vožnju za B i C kategoriju. Mi smo tokom nedelje gosti ove kompanije, gde učenici dolaze i rade jedan deo obuke vožnje na simulatorima, koji nisu samo simulatori za igrice, već oni utiču na naše učenike i u edukativnom smislu, a osim toga što mogu da nauče da voze recimo kroz grad, ovi uređaji omogućavaju da se vozi i na klizavom terenu, po kiši, snegu, može da se simulira kočenje vozila, a kroz zadatke koje učenici rade, mogu se videti i određeni podaci ili statistika koja se kasnije koristi za izradu zadataka. Dakle, nije samo da učenici na praktičnoj nastavi vežbaju vožnju, već i na drugim predmetima kao što je bezbednost saobraćaja, putevi i ulice, itd”, naglašava Rajčić.

Kako objašnjava Ildiko Zedi, zastupnica kompanije “Reginet”, simulator centar otvoren je pre otprilike mesec dana, sa ciljem poboljšanja bezbednosti saobraćaja ne samo u Subotici i Vojvodini, nego i u čitavoj Srbiji.

“Posedujemo šest simulatora koje izdajemo na svakih sat vremena, imamo zaposlenog instruktora koji se bavi sa svakim đakom ili polaznikom kojem su možda potrebni dodatni časovi vožnje ili možda nikad nije vozio pa želi da proba. Isto tako i za škole ukoliko je potrebno. Saradnja sa srednjim školama je nedavno započeta, Tehnička škola je prva, već sledeće nedelje nastavljamo saradnju sa ostalim srednjim školama u Subotici. Želimo da što više privučemo mlade da uče na ovim simulatorima. Doneli smo odluku da svi učenici ukoliko donesu potvrdu iz srednje škole koju pohađaju, dobijaju sat vremena vožnje u pola cene”, istakla je Zedi.