Predavanje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“

Povodom obeležavanja Dana škole, u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” održano je predavanje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“, na temu prednosti i izazova u preduzetništvu, kako bi se mladi upoznali sa svim mogućnostima koje im se pružaju nakon školovanja, a koji žele da pokrenu sopstveni biznis ili da se zaposle.

Direktor škole Željko Rajčić, kaže da Tehnička škola “Ivan Sarić” od 2021. godine učestvuje u projektu “Decide”, koji je organizovan od strane Nemačke razvojne saradnje, GIZ-a i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a povodom toga jedna od bitnih aktivnosti projekta upravo je i karijerno vođenje i savetovanje. “Povodom Dana škole odlučili smo da organizujemo Info dan. Pored nastavnika, psihologa i pedagoga, učestvuju i privrednici, predstavnici Regionalne razvojne agencije “Panonreg”, Kancelarije za mlade, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje. Ideja nam je da razgovaramo sa učenicima naše škole, trećim licima, dakle učenicima iz drugih škola i da im na neki način prezentujemo preduzetništvo i načine na koje mogu da vode svoju karijeru nakon školovanja, da li posle završene srednje škole ili fakulteta”.

Rajčić ističe da je u današnje vreme veoma važno da se učenici kroz Tim za karijerno vođenje upoznaju sa mogućnostima koje im se pružaju u budućnosti. “Da li će nastaviti dalje da se školuju, zaposliti se u struci što je veoma važno ili će osnovati sopstvenu kompaniju ili firmu, neophodno je da znaju sve mogućnosti i načine na koje ako, na primer, žele da budu vlasnici kompanije, da vide i taj finansijski trenutak koji je bitan kod svih i na koje načine mogu da dobiju podsticaj od države, prekogranične ili međunarodne saradnje i tako nekim drugim putevima, na osnovu kojih mogu da kumuliraju taj neki novac za sam startup njihovog biznisa. Predstaviće im se sve šta je sve potrebno za pokretanje sopstvenog biznisa i koji su to neki prvi izazovi”, dodao je Rajčić.

Učenicima prvih razreda je u okviru obeležavanja Dana škole prezentovan film o Ivanu Sariću, a održano je i predavanje o Mihajlu Pupinu, koje su pripremili predstavnici istoimenog udruženja iz Beograda.