Politehnička škola obeležila Dan škole

Politehnička škola svečano je u sredu, 26. aprila obeležila je Dan škole, humanitarnim koncertom, izložbom ueničkih radova kao i kulturno-umetničkim programom u kojem su nastupili folklorna grupa Sunce, etno grupa Devojke i recitatori iz škole.

Zanatsko obrazovanje u Subotici ima dugu tradiciju, još od 1883. godine, ali Politehnička škola funkcioniše od 2002. godine. 1945. godine formirana je Tehnička škola u Subotici da bi se kasnije razvijala i razdvajala a 1965. godine  podeljena je na dve škole. 1981. godine formirana je Građevinska i drvo-prerađivačka škola „18.novembar“ da bi 1986. dodato područje rada grafičarstvo odnosno 2015. godine područje rada umetnost, rekao je direktor škole Iso Planić dodajući da je današnja struktura škole rezultat jednog dugog procesa. Građevinska škola u ovoj zgradi se nalazi od 1992. godine iako je već 1945. u istoj organizovan proces obrazovanja učenika građevinske struke.

Vreme iza nas ali je vreme i pred nama. Građevinska škola ima 43 odeljenja a školu pohađa 650 učenika. Bogati smo dobrim učenicima a i dobrim kadrom, rekao je još Planić i istakao da je Politehnička škola danas regionalni centar obrazovanja građevinske, drvo-prerađivačke i grafičke struke u kojoj se obrazuju i umetnici.

Naredne školske godine formiraćemo devet odeljenja a budući srednjoškolci biće u prilici da upišu novi obrazovni profil u obrazovnom sistemu Srbije – polagač podloga ili podopolagač. Svake školske  godine trudimo se da ostanemo u dobroj koleraciji sa potrebama privrede kao i sa željama roditelja i učenika.

Planić se potom zahvalio lokalnoj samoupravi jer će odlukom iste podstanarsku stolarsku radionicu za praktičnu nastavu učenici zameniti većom i primerenijom. Školska godina je na izmaku a učenici Politehničke škole uzeli si učešće na mnogim takmičenjima a na rezultate su kažu posebno ponosni.

Učenici škole prvi su na takmičenju u finalnoj obradi drveta a učenik Marko Uzelac takođe je osvojio nagrade iz oblasti umetnosti pa je baš tim povodom na Dan škole otvorena i njegova izložba slika.