Građevinska zanimanja sve popularnija – posao odmah nakon školovanja

Politehnička škola i Građevinski fakultet u Subotici, organizovali su po četvrti put u sredu, 15. marta Dan Građevinarstva, u okviru kojeg je organizovano mnoštvo radionica i zadataka za učenike osnovnih i srednjih škola, kako bi ih na zanimljiv i kreativan način upoznali sa građevinskom strukom i obrazovnim profilima koje će moći da pohađaju od nove školske godine.

Priliku da svojim budućim drugarima predstavi smer koji pohađa imala je naša sugrađanka Vanja Arnaut, učenica 3. razreda smera Arhitektonski tehničar. “Mene je još od malena zanimala arhitektura, nekako ta estetika i funkcionalnost. Mi u školi imamo sav materiajl koji nam je potreban za sve što treba da radimo i preporučila bih i drugima da upišu ovaj smer”. Na Danu Građevinarstva učestvovao je i Dominik Lerinc, koji u Politehničkoj školi pohađa smer za rukovaoca građevinskom mehanizacijom. “Smer koji ja pohađam je jako dobar, mi praksu obavljamo u jednoj firmi gde možemo da vozimo bagere, grejdere i druge mašine. Ja sam do sada vozio veliki broj mašina i mislim da ću lako doći do zaposlenja, jer je ovaj profil jako tražen kod poslodavaca. Što se tiče daljeg školovanja, o tome ću još razmisliti”.

Drinić Stefan, student treće godine Geodezije na Građevinskom fakultetu u Subotici, ističe da je veoma zadovoljan gradivom, ali i uslovima studiranja. “Ovaj fakultet pruža brojne mogućnosti. Samim razvojem tehnologija pratimo u korak sve vezano za to, tako da što se toga tiče zaista imamo sve što nam je potrebno, učimo i koristimo modernu tehnologiju, primenjujemo je na sve moguće načine. U planu mi je da nakon školovanja otvorim privatnu firmu”.

Iso Planić, direktor Politehničke škole, kaže da su mogućnosti za učenike zanatskih zanimanja trećeg stepena brojne, jer su radna mesta nakon školovanja gotovo obezbeđena i za njima ne treba tragati, a i zarade su sve veće. “Kada je reč o učenicima četvrtog stepena, odnosno tehničarskim zanimanjima, ona idu u pravcu povezivanja sa IT sektorom i u svakom slučaju građevina postaje sve atraktivnija kod učenika. Što se tiče Građevinskog fakulteta, značajno je ukazati na činjenicu da deca iz Subotice i okruženja imaju mogućnost da pohađajući Politehničku školu, pa onda i studiranjem imaju zaista jednu obrazovnu vertikalu koja im omogućava da se obrazuju u svom okruženju. To su sve dobre i pozitivne strane ovog načina školovanja”, ističe Planić.

Interesovanje učenika za smerove u Građevinskoj školi je prema rečima Ise Planića veće na četvrtom nego na trećem stepenu, a obrazovni profil Arhitektonski tehničar se smatra najpopularnijim smerom. “Politehnička škola je verifikovana za preko 50 obrazovnih profila i mi svake godine upisujemo nove profile. Ove godine nećemo upisati Geodeziju, ali ćemo upisati Građevinskog tehničara ili ako pripremimo novi obrazovni profil Tehničar za održavanje objekata, dok kada je reč o trećem stepenu, opredelili smo se za zanatska zanimanja keramičar i dekorater zidnih površina”.

Saradnja sa Politehničkom školom započeta je na obostrano zadovoljstvo, koja je prošle godine rezultirala povećanjem broj upisa na Građevinskom fakultetu za četvrtinu, kaže dekan Građevinskog fakulteta u Subotici prof. dr Milan Trifković.

“Mi posedujemo jednu savremenu geodetsku i građevinsku tehnologiju koju naši studenti imaju mogućnost da koriste tokom školovanja, da sve sagledaju, nauče i da svoje znanje kasnije primene u praksi i moram da kažem da mnogo lakše prolaze oni učenici koji su prvo pohađali Politehničku školu, pa nastavili svoje školovanje na Građevinskom fakultetu. Tehnologija je bila blagonaklona kako prema građevinskoj, tako i geodetskoj struci, veoma je lako i opušteno raditi sve operacije, a mi imamo jako modernu opremu i stručne kadrove. Nama se gotovo svake nedelje javljaju firme i preduzeća sa upitom da li imamo stručni kadar koji mogu da zaposle, što vam dokazuju i sve pristunija gradilišta u Subotici, dakle nema nezaposlenih u ovoj struci, a nakon fakulteta gotovo je izvesno da mogu da se zaposle”.

U okviru manifestacije održana je tribina na temu “Tehničar za održavanje objekata – novi obrazovni profil u Politehničkoj školi“, a organizovana je i šetnja kroz Radijalac do centra grada, uz upoznavanje najznačajnijih spomenika kulture sa nastavnicima arhitekture Politehničke škole pod nazivom “Upoznaj svoj grad kroz šetnju sad!”.