Izložbom predstavili sebe i svoje stvaralaštvo na jedinstven način

U Politehničkoj školi u Subotici, od 11. do 15. maja, održana je izložba radova učenika trećeg razreda, smera likovni tehničar. Učenici su izložili svoje najbolje radove iz svih stručnih predmeta nastalih u školskoj 2022/23. godini, ovo je ujedno bila i prilika da samostalnim izložbama predstave i iskažu sebe kroz svoju jedinstvenu umetnost. Radovi su bili izloženi u slikarskom kabinetu i kabinetu za crtanje, a povod za izložbu bila je manifestacija ,,Noć muzeja 2023.’’ koja je zbog nedavnih tragičnih događaja otkazana.

Odeljenje LTD 311 čini dvanaest izuzetno talentovanih učenika, i svi su na ovoj izložbi predstavili svoje radove. Manifestacija ,,Noć muzeja’’ je otkazana, tako da oni, na žalost, ove godine nisu imali priliku da se šire iskažu, iako su se jako su se trudili i stvorili prelepe radove. Inače, kada je u pitanju manifestacija ,,Noć muzeja’’, učenici trećeg razreda mogli su mnogo više da se posvete stvaranju, za razliku od četvrtog razreda, koji su skoncentrisani na prijemni ispit i dalje školovanje. Imali smo blok nastavu u okviru koje je napravljena izložba jer moraju steći i takvu vrstu znanja tokom srednje škole, da bi kasnije mogli i znali kako sebe da plasiraju, odnosno da znaju kako da izlažu, što podrazumeva organizaciju cele izložbe. Bitno je da znaju kako da lepe tj. kako da postavljaju svoje radove na zid, da bi na kraju videli kako izgledaju njihovi radovi kada su izloženi. Imamo dvanaest celina, koje predstavljaju stvaralaštvo ovih dvanaest učenika, tako da svi oni sada imaju malu samostalnu izložbu, možda prvu u svom životu i zato je ova izložba izuzetno bitna, jer kao što sam već rekla, ovo je prilika da vide svoje radove, odnosno kako oni izgledaju na jednom zidu u nekom drugom prostoru, jer oni radove vide samo kada rade, a ne na ovakav način, okačene na zid i to je apsolutno sasvim drugačiji doživljaj. Inače, mi umetnici upravo to i kažemo, da ne radimo izložbe zbog drugih nego zbog sebe, nama je važno da vidimo kako naši radovi izgledaju na zidu, kada se izlože i kako to sve izgleda u nekom drugom prostoru. Ono što je jako interesantno u vezi ove izložbe je da su predstavljeni radovi iz svih stručnih predmeta, a samim tim su prisutne sve tehnike koje učenici koriste, osim vajanja, jer za to nismo imali prostoriju, s obzirom da se sada održava prijemni ispit za prvake, pa su izloženi samo radovi na zidu. Od tih radovi koji su objedinjeni u jednu celinu, imamo grafike, slike, crteže, kolaže, mozaike. Imamo i predmet višemedijsku umetnost, pa su i poneki radovi iz ovog predmeta izloženi, kao i radovi iz konzervacije. Od crteža su izloženi portreti figure sa šakom, znači nije samo glava, nego sa šakom, i to je velik format 100 X 70, kada su slike u pitanju, to su portreti jer ih najviše slikaju u trećem razredu, rekla je Zita Šuhajda, profesorica stručnih predmeta u oblasti likovnih umetnosti u Politehničkoj školi.
Ona je navela da su učenici odeljenja LTD 311 izričito talentovani, i radni, da imaju jaku volju i želju da stvaraju, odnosno da su se kod njih talenat i marljivost spojili u jednu divnu celinu.

Meni je prosto bilo žao da oni nemaju priliku da imaju neku samostalnu izložbu ili izložbu svojih radova i eto sada se to ipak dogodilo. Interesantno je videti kako se deca drugačije izražavaju kroz različite tehnike, kakav odnos imaju prema tim tehnikama, kako crtaju, kako slikaju, kako rade grafiku, kako rade umetnička dela iz konzervacije, kako eksperimentišu i zaista je bilo zanimljivo sve to posmatrati. Oni su sada u fazi traženja sebe, pronalaze svoj jedinstven stil kroz sve te tehnike, jer se on upravo sada kod njih razvija, pa mislim da bi idealan naziv za ovu izložbu bio upravo ,,Tražim sebe’’ jer je vezano za njihove godine i njihov rad. Ova izložba je inače i podrška za njihov dalji rad, da istraju, da budu motivisani i sledeće godine kako bi marljivo radili i da se kasnije, po završetku srednje škole, opredele za umetnost, da vide i da znaju da umetnost postoji i da sve što rade ima smisla, rekla je Šuhajda dodajući da je jednako bitna i podrška roditelje, a ne samo podrška škole.

Aleksandra Gurinović, učenica odeljenja LTD 311 Politehničke škole zavolela je crtanje, kaže, još u osnovnoj školi, a tu ljubav i dalje gaji.

Na ovom smeru se uče mnoge nove stvari za koje nisam ni znala da postoje u umetnosti. Predstavljeni su nam novi predmeti, profesori zaista divno predaju i sve pohvale imam za ovaj smer i želim da ga svi upišu. Na ovoj izložbi sam iskazala sebe kroz radove koji meni leže, znači nešto što ja najbolje radim. Jedan od mojih radova je slika mog najboljeg druga, radili smo facijalnu ekspresiju na slikanju i izabrala sam njega zato što ga volim i bilo mi je lako da napravim rad. Izložba mi mnogo znači, kao i izložba prošle godine, kada su bile dozvoljene posete. Moja porodica je došla da je vidi, kao i drugi ljudi i smatram da je to dobra prilika da svi oni vide šta sve radimo i stvaramo u srednjoj školi.

Učenicu koja pohađa ovaj smer Jovanu Aladžić slikanje takođe privlači od malena.

Moj tata koji takođe crta me je inspirisao i povukao, da tako kažem, za ovaj smer, za koji nisam ni znala da postoji i kada mi je rekao za njega, bila sam veoma uzbuđena zato što je crtanje nešto što volim, kao i zbog samog saznanja da ću se školovati baš za ono u čemu uživam. Imamo razne predmeta za koje takođe nisam znala da postoje, tako da sam osim crtanja i slikanja, otkrila i druge stvari koje sam zavolela. Na izložbi sam prikazala neke svoje slikarske radove, neke svoje lične radove, nešto od školskih radova koje sam napravila, slikarski radovi su portreti, zatim portret sa šakama, a nekako sam pokušala da eksperimentišem i sa svojim slikarskim stilom i to se može više videti upravo na portretu sa šakama. Izložba je bitna jer dopušta drugima da vide šta sve može da se radi i stvara, dopušta meni i mojim drugarima iz razreda da se malo više iskažemo, da možda uspemo da se pokažemo, može da nam bude npr. u motivacionom pismu da smo učestvovali na izložbi gde smo pokazali šta znamo i za šta smo sposobni kao umetnici, ističe Jovana.

Tea Todorović, takođe učenica ovog odeljenja rekla je da je smer likovnog tehničara upisala zato što voli da crta kao i da je prva sećanja vežu za to kako je stalno nešto crtala. Njeni su radovi bili okačeni na frižideru a za smer je saznala od bratovljevog druga.

On mi je objasnio šta mi je sve potrebno za upis i praktično me uputio u sve ovo. Svidelo mi se što je upis drugačiji od upisa u druge škole jer nemamo te klasične testove. Jako je dobro što od profesora dobijamo konstruktivne kritike, a to nam omogućava da napredujemo. Sjajno je što imamo prilike da izlažemo radove na različitim takmičenjima, kao i da se osamostalimo i da pravimo ovakve izložbe kao što je ova, i zaista se nekako više i unesemo u ceo taj proces koji možda ne bi bio moguć da nismo upisali ovaj smer. Ja lično više studiozno prilazim radovima, drugi učenici su više opušteniji što se tiče crtanja i nekako imaju svoj izgrađen stil, dok sam se ja za ove tri godine više fokusirala na to da ojačam svoje znanje za anatomiju, tehnički crtež i za te osnovne elemente koje imamo, perspektiva, kompozicija, linija, boja, itd, kaže Tea dodajući da je izložba bitna zato što su bili u mogućnosti da prođu kroz čitav proces njenog stvaranja.

Ostali učenici odeljenja LTD 311 koji su učestvovali na izložbi su Stela Latoš, Milica Miljković, Sara Stepanov, Anamaria Horvacki, Marijana Radovanov, Luna Matijević, Teodora Bešlić, Anastazija Đuranović i Filip Bogdanović.

Likovni tehničar je elitno odeljenje jer učenici stiču osnovno obrazovanje u svim oblastima likovne umetnosti, a sa završenom srednjom školom potkovani su dobrim znanjem u svim oblastima i samim tim oni kasnije mogu da biraju ono za šta su najviše talentovani i šta im najviše odgovara. Inače, sve u umetnosti je 98 odsto trud i rad, a 2 odsto talenat, i to je veoma bitno da se zna. Upravo se polaže prijemni ispit za likovne tehničare iz tri dela: crtanja, slikanja i vajanja, crtanje se uvek održava petkom, subotom slikanje, a u nedelju je vajanje. Ove godine imamo 48 prijavljenih učenika, a primićemo 20, 10 likovnih tehničara i 10 tehničara dizajna enterijera i industrijskih proizvoda. Prijemni ispit se polaže u učionici u kojoj je deo ove izložbe, tako da deca koja sada polažu mogu da pogledaju izložbu i da na taj način imaju uvid šta učenici rade, da shvate i da vide jasnije šta predstavlja smer koji upisuju, dodaje Zita Šuhajda.