Dan Otvorenih vrata u Politehničkoj školi

U Politehničkoj školi danas je održan Dan Otvorenih vrata, u okviru kojeg su učenici sedmih i osmih razreda subotičkih osnovnih škola imali priliku da se upoznaju sa nastavnim planom i programom određenih obrazovnih profila, prostorijama škole, kabinetima, ali mogućnostima koje svojim budućim učenicima ova škola nudi. U narednoj školskoj godini biće upisano između 200 i 250 učenika u devet odeljenja, od čega će jedno biti na hrvatskom nastavnom jeziku.

“Školska zgrada je na jednom zavidnom nivou izgleda enterijera i eksterijera. Sva četiri objekta u kojima se sprovodi nastava pokrivena su kamerama kako bi se deca osećala bezbednije. Na ovaj način želimo da privučemo pažnju dece, pripremili smo jednu muzičku manifestaciju sa kojom želimo da im pokažemo da ukoliko upišu našu školu, mogu da se bave brojnim aktivnostima, između ostalog i muzikom. Politehnička škola će svima koji odluče da je upišu, pružiti sva neophodna znanja da bi mogli da rade i nastave u svojoj struci”, objašnjava Slavko Duvnjak, profesor stručnih predmeta i organizator praktične nastave.

Na području rada Geodezija i građevinarstvo, u školskoj 2022/2023. godini biće upisana četiri odeljenja, dva odeljenja smera arhitektonski tehničar, jedan na srpskom i jedan na mađarskom jeziku, a od ove godine ponovo će se otvoriti smer geodetski tehničar, a u saradnji sa Građevinskim fakultetom, profesori te visokoškolske ustanove pružiće pomoć oko organizacije nastave na tom smeru. Na trećem stepenu na mađarskom jeziku biće moguće upisati smer rukovaoc građevinskom mehanizacijom i hidrograđevinar. Na području rada Šumarstvo i obrada drveta na srpskom jeziku, smerovi tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera i operater za izradu nameštaja na trećem stepenu. “U okviru područja rada Grafičarstvo na srpskom jeziku upisaćemo smer tehničar za multimediju, reč je o jednom novom zanimanju, interesantnom za učenike i sadašnji način života, dok na hrvatskom nastavnom jeziku imamo otvoren smer za fotografa. U okviru područja rada Kultura, umetnost i javno informisanje, biće otvoren smer za tehničara dizajna enterijera i industrijskih proizvoda”.

“Što se tiče područja radova građevinarstva, taj treći stepen sad izvodi smer operater osnovnih radova. Reč je o jednom novom zanimanju u kojem su sublimirana nekadašnja četiri zanimanja, a to je zidar, tesar, armirač i betonirac. Ko završi taj smer može da radi na gradilištima sve osnovne građevinske radove. To je bila potreba privrede jer mi nemamo velike kompanije i ne može na primer, majstor da izvodi samo tesarske ili zidarske radove, nego mora da radi sve ostale radove, kako bi se gradilište što brže završilo, a poslodavac i izvođač bili zadovoljni”, dodaje Duvnjak.