Počeli 8. Svetosavski dani

U Osnovnoj školi “Matko Vuković” danas su počeli 8. po redu “Svetosavski dani”, koji su ove godine okupili 15 obrazovnih ustanova iz našeg grada. Moto pod kojim se oni obeležavaju je “Prirastajte da stečete rodnom kraju slave nove”, a radi se o delu pesme koji je u čast Svetom Savi pre 111 godina ispevao Kralj Nikola.

U organizaciji ove manifestacije učestvuju i brojne druge ustanove obrazovanja, kulture i socijalne zaštite, kao i KUD “Mladost”, Narodno pozorište, Tamburaški orkestar “Festival bunjevačkih pisama”, subotička Osnovna muzička škola i Osnovna baletska škola “Raičević”. Predstavljanje onoga što rade, za decu je veoma važno, istakla je Mirjana Stevanović, direktorica Osnovne škole “Matko Vuković”. Prema njenim rečima, upravo taj javni nastup da se izađe iz škole, prilika je da se više nauči i na takav način deca stiču nove veštine, a upravo zajedničkim radom sa svim školama koje učestvuju u ovoj manifestaciji se radi na tome.

“Imamo veliki broj učesnika, svako je negde nešto prijavio, da li crtež, literarni rad, ili neku tačku, dakle zaista je bogat program. Mi smo veoma zadovoljni, jer organizovanje ove manifestacije nismo prekidali ni za vreme Kovida, kada su škole i ustanove svoje tačke prijavljivale elektronskim putem, međutim ove godine svi su jedva dočekali da se krene sa redovnom proslavom i da deca ono što su pripremila u svojim školama prikažu, da ne ostane samo u okviru škole, nego da to vidi i šira publika. Zaista se nadamo da će sve ono što svetosavlje nudi i daje i što u sebe upija, a to je čovekoljublje, rodoljublje, marljivost, dobrota, jedno lepo zajedničko življenje, biti i ove godine prikazano na sceni”, dodala je Stevanović.

Značaj Svetosavske nedelje nije samo u njenom tradicionalnom održavanju, već činjenici da ona okuplja sve škole čiji je broj iz godine u godinu sve veći, a koje prepoznaju važnost vrednosti koje su Sveti Sava, ali i njegovi sledbenici imali za sve hrišćane, istakla je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice.

“Poruka Lokalne samouprave i Grada je da ukoliko deca makar jednu vrlinu Svetog Save usvoje, biće na pravom putu. Sveti Sava jeste gradio manastire, bolnice i škole, ali je pre svega gradio sebe. Ove godine posebno želimo da istaknemo značaj te prosvećenosti, jer da nije prosvećen ne bi ni bio prosvetitelj i da svi mladi pokušaju da izgrade sebe i utkaju u sebe makar neku od njegovih vrlina. Mi smo tu da im u tome pomognemo i da im budemo podrška ne samo tokom proslave Svetog Save, za nas je svaki dan proslava ako se poboljšaju uslovi u kojima se deca školuju, ako se radi na tome da se gradi infrastruktura u kojoj deca žive i rade i da se poboljša sam vaspitno-obrazovni proces”, rekla je Stevanović.

U ponedeljak, 30. januara sa početkom u 16 časova u Gerontološkom centru biće organizovan Humanitarni dan uz kratku priredbu, u utorak, 31. januara u 12 časova u Osnovnoj školi “Jovan Mikić” održaće se izložba dečjih radova, a biće dodeljene i nagrade najuspešnijima na likovnom i literarnom konkursu, dok će u 18 časova u Dečjem pozorištu  učenici OŠ “Đuro Salaj” odigrati predstavu pod nazivom “Ovako mi rastemo”. U sredu, 01. februara u 18 časova u SKC “Sveti Sava” biće upriličen svečani program, a u četvrtak, 02. februara u isto vreme u Dečijem pozorištu, manifestacija će biti svečano zatvorena.