ObrazovanjeDruštvo

Renoviran deo zgrade OŠ “Kizur Ištvan”

Zahvaljujući sredstvima Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Subotice, renoviran je deo zgrade Osnovne škole “Kizur Ištvan”, čime su deca i zaposleni dobili jedan moderan i uređen prostor za rad. Rekonstruisana je dotrajala kanalizaciona mreža, uređeni su hodnici, a toaleti su dobili novi sjaj.

Prema rečima direktora Dejana Anđelovića, tokom leta završeni su svi radovi predviđeni projektom rekonstrukcije, za koji je Pokrajina opredelila 6 miliona i 815 hiljada dinara, a Grad milion i 300 hiljada kao garanciju za izvođenje radova.

“Uspeli smo da od 6,4 miliona dinara uradimo kompletnu rekonstrukciju, a deo novca je ostao za ostale potrebe i ovom prilikom želim da se zahvalim i Pokrajini i Gradu koji nas svake godine podržavaju. Svedoci smo da smo u protekle četiri godine zaista dosta toga uradili u ovoj osnovnoj školi i svake godine na tom planu imamo odličnu saradnju, a nadam se da će se ona i u budućnosti nastaviti. U školi je postojao veliki problem sa dotrajalom kanalizacijom, voda nije odlazila kako je trebalo, toaleti su bili zaista neadekvatni, tako da ovo sada mnogo znači, lakše je i za održavanje, deca su oduševljena onim što su videli. Toaleti su urađeni u jednom modernom stilu, tako da je značajno kako za rad nastavnog osoblja, tako i za boravak učenika u školi”, rekao je Anđelović.

Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice, rekla je da je prethodnih nekoliko godina budžet formiran prema epidemiji Covid-19 i situaciji koja je vladala, međutim ni tada a ni sada Gradska uprava nije odustala od ideje da u budžetu izdvoji sredstva koja će pomoći školama, pre svega deci, nastavnom osoblju i rukovodstvu obrazovnih ustanova, kako bi naši najmlađi sugrađani učili i živeli u mnogo boljim i zdravim uslovima.

“Trudili smo se da poboljšamo kvalitet nastave, ali i uslove u kojima oni borave. Situacija ove godine izazvana je krizom u svetu, ali mi svakako nastavljamo sa podrškom školama i ona sredstva koja smo opredelili kao pomoć obrazovnim ustanovama i u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja ostaju i dalje. Tu smo da pomažemo i kada su u pitanju infrastrukturna ulaganja, ali isto tako kada je u pitanju oprema, da opremimo školske kabinete, da pomognemo deci da odu na takmičenja, za čega svake godine iz budžeta izdvajamo ogromna sredstva, pomažemo deci u prevozu od škole do kuće, obezbeđujemo besplatne užine i niz drugih pogodnosti koje se ne ogledaju samo u uslovima rada, nego uopšte kada je reč o pomoći učenicima, a na kraju krajeva i njihovim roditeljima”, dodala je Stevanović.