Počele prijave za studentske stipendije

Počela je prijava studenata za stipendije, koja će trajati do 31. oktobra. Dodeljuju se stipendije redovnim studentima državnih visokoškolskih ustanova koji nisu u radnom odnosu, a koji u položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00.

Ove kao i prethodnih govina dodeljuju se stipendije za redovne studente visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Srbija, stipendije nadarenim studentima na osnovim, master i doktorskim studijama i stipendije za nedostajuća zanimanja u prosveti, a to su pre svega u oblastima matematike, informatike, fizike i jezika.

Prijave se podnose visokoškolskim ustanovama, a sajtu Ministarstva prosvete se preuzima konkursna dokumentacija. Prošle godine uvećan je iznos za redovne stipendije, one sada iznose 13.000 dinara, stipendije za nadarene studente iznose 24.000 dinara, a ove godine uvećan je iznos za stipendije za nedostajuća zanimanja u prosveti i sada iznosi 19.800 mesečno.

Po pravilu u januaru počinje ispalata, kada se isplaćuju dve rate za oktobar i novembar.

U proseku oko 8.000 studenata godišnje ostvari pravo na stipendiju i oko 6.000 studenata ostvari pravo na studentski kredit, dok oko 1.000 studenata ostvari pravo na prestižnu stipendiju za izuzetno nadarene studente.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *