Hrvatske institucije studentima obezbedile stipendije

Hrvatske institucije studentima obezbedile stipendije

Pedeset studenata koji studiraju u Republici Srbiji, a pripadnici su hrvatske zajednice, dobilo je jednokratnu stipendiju u iznosu od 6.000 dinara, a sredstava su obezbeđena zahvaljujući Hrvatskom prosvetnom društvu “Bela Gabrić” iz Subotice, koje je za podršku apliciralo kod Središnje državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske za 2022. godinu, kao i uz pomoć donacija Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU “Hrvatska riječ” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Jednokratnu stipendiju dobili su studenti iz Subotice i okoline, Novog Sada, Surčina, Beograda, Šida, Sota…Studentima su se ovom prilikom obratili predsednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić i članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević, vršioc dužnosti direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, direktor NIU “Hrvatska riječ” Ladislav Suknović i predsednica HPD “Bela Gabrić” Margareta Uršal.

Predstavnici tri profesionalne hrvatske institucije i pomenutog udruženja, poručili su kako hrvatska zajednica u Srbiji brine o svojim mladima, kao i da računaju na njihove doprinose zajednici u budućnosti. Mladi su ukratko upoznati i sa delatnošću krovne institucije hrvatske manjinske samouprave, kao i životom i delom istaknutog kulturnog radnika Bele Gabrića, čije ime pomenuto udruženje nosi.