Počela još jedna školska godina, đaci prvaci svečano dočekani u OŠ “Matko Vuković”

U Osnovnoj školi “Matko Vuković”, juče je održana svečana priredba za đake prvake, kojom je i ozvaničen početak još jedne školske godine. Učenici starijih razreda su za svoje nove drugare pripremili plesne tačke i muzički program, a mališani su sa nestrpljenjem čekali da upoznaju svoje drugare, sa kojima će provoditi naredne školske dane.

Jedan od njih bio je i Nemanja Dabović, pred kojim su brojni izazovi koje čekaju svakog đaka prvaka. Međutim, iako malo uplašen zbog novog okruženja, kaže da željno iščekuje prve školske dane. ”Srećan sam što upisujem prvi razred, jedva čekam da počnem da učim i da upoznam nove drugare i moju učiteljicu”. Utiske što je postala đak prvak sa nama je podelila i Anđela Evetović. “U školi ću učiti i družiti se sa mojim novim drugarima. Upoznala sam moju učiteljicu i srećna sam zbog svega toga”.

U Osnovnoj školi “Matko Vuković” do sada je upisano 78 đaka prvaka, 70 na srpskom i 8 na hrvatskom nastavnom jeziku, kaže direktorica ove obrazovne ustanove Mirjana Stevanović, koja ne krije sreću i zadovoljstvo zbog početka još jedne školske godine.

“Imaćemo pet odeljenja, s obzirom da nam se nastava izvodi u dva objekta. U objektu u Malom Bajmoku imaćemo dva, a u Gatu tri odeljenja, od kojih će jedno biti na hrvatskom jeziku. Mi u školi iskoristimo svaki raspust da unapredimo materijalno – tehničke uslove rada, da nabavimo opremu, malo okrečimo. U objektu u Malom Bajmoku nabavili smo još jednu smart tablu, uredili jednu digitalnu interaktivnu učionicu za decu, a dobili smo još 44 laptopa od Ministarstva prosvete. Nekih većih radova nije bilo, radili smo na uređenju enterijera, kako bi školska godina krenula u lepšim uslovima. Za sada će se nastava redovno sprovoditi, nemamo u najavi nikakvih pomeranja. Imamo mnogo novih, ali i standardnih aktivnosti koje inače sprovodimo. Odlika naše škole je jedna porodična atmosfera, zajedništvo i pripadnost koje gajimo”, naglasila je Stevanović.

Svečanoj priredbi koja je upriličena povodom nove školske godine, prisustvovala je i Milanka Kostić, članica Gradskog veća za obrazovanje i kulturu, koja je istakla da je za sve đake prvake, ali i njihove roditelje, ovo jedan veliki i veoma značajan dan. “Dragi đaci prvaci, za vas počinje jedno novo životno razdoblje. Danas ćete upoznati vaše drugare sa kojima ćete zajedno da učite, da se igrate, ali i da se družite, upoznaćete i vaše učitelje koji će vam pomoći da savladate školske zadatke, ali i da radite mnogo na sebi. Želim vam da sa osmehom dolazite u školu, da sa lakoćom stičete nova znanja i veštine, da budete kreativni i radoznali, da vam đačke torbe budu pune petica. Zapamtite da rad i istrajnost dovode do rezultata i nemojte nikada da odustanete od učenja i usavršavanja. U ime lokalne samouprave, ja vas srdačno pozdravljam i želim srećan početak nove školske godine”, rekla je ona.

Na teritoriji grada Subotice, do sada je upisano 1.160 đaka prvaka, međutim, taj broj nije konačan jer je upis i dalje u toku. Od tog broja, 908 đaka nastavu će pohađati na srpskom, 17 na hrvatskom, dok će 235 učenika nastavu pohađati na mađarskom nastavnom jeziku. U poređenju sa prošlom školskom godinom, u prvi razred osnovne škole manje je upisan 61 učenik.