Održana XXII Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku

U subotu je održana XXII Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku, u organizaciji Hrvatske čitaonice. Na ovoj smotri okupili su se recitatori iz cele Vojvodine, učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili izučavaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture ili deca mesnih udruženja kulture.

Ove godine na smotru se prijavilo 80 učesnika u tri različite starosne grupe, učenici osnovnoškolskog ili srednjoškolskog uzrasta iz cele Vojvodine, iz Monoštora, Sonte, Vajske, Šida, Sremske Mitrovice, Sombora, Tavankuta, Đurđina i  Subotice, rekla je Bernadica Ivanković ispred Hrvatske čitaonice dodajući da je recitatore ocenjivao tročlani žiri koji je opet imao najtežu ulogu da odabere najbolje.

Predsednik žirija je Milan Veinović, glumac Narodnog pozorišta u Subotici, zatim Suzana Vuković, glumica i Marija Kovač višestruko nagrađivana recitatorka iz Subotice a najbolji su kao nagradu dobilij ednodnevni izlet u Osijek dok su svi učesnici na poklon dobili knjigu.

Pobednici treće kategorije, starije grupe su: Luka Krnajski, Marija Milodanović , Barbara Piuković, Anja Rončević i Marijan Rukavina. Za nagradu oni će 9. decembra putovati na jednodnevni izlet u Osijek a žiri je odlučio da pored nagrađenih u Osijek putuju i Melisa Gadžur, Sara Ileš, Luka Ješić, Nađa Perović, Luka Šomođvarac i Boris Vujković.

Pobednici srednje kategorije (učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole) su: Marko Brdar, Petra Dekan, Marijan Ivanković Radaković, Matea Krstin, Strahinja Martinković, Milica Matović, Roko Piuković, David Tikvicki, Katarina Vukadinović iAnamarija Živković koji će putovati na jednodnevni izlet u Osijek a pridružiće im se: Petra Kovač, Marija Kujundžić, Ema Lutring, Petar Mandić, Magdalena Menđan, Lea Rica i Noa Žarko.

Pobednici mlađe kategorije (učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole) 22. Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku su: Iva Barat, Tereza Dulić , Marko Iršević, Marko Ivakić, Magdalena Kujundžić, Petar Mihaljev, Tea Rica, Emilia Tonković, Ivan Vukov, Marija Vukov i Marija Žarić koji putuju u Osijek a priduržiće im se Ilija Firanj, Anja Katačić I Mirela Zarecki.

Drago  nam je da smo se i ove godine okupili, da tradicija postoji, da deca sve više vole da govore poeziju na standaradnom hrvatskom jeziku, ili na šokačko – bunjevačkoj ikavici, rekla je još Ivanković dodajući da je pored negovanja tradicije i izražavanja na maternjem jeziku, smotra važna i zbog javnog nastupa dece, bilo da je u pitanju odgovaranje ili pak prezentacija nekog zadatka pred drugima.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *