Završen 16. Etno kamp Hrvatske čitaonice

U velikoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ upriličena je završna priredba XVI Etno kampa Hrvatske čitaonice, u kom je ove godine učestvovalo preko stotinu dece, pretežno iz Subotice, ali i iz okolnih sela, mesta, kao i iz Despotova i Sombora, pa i Hrvatske, i osamdesetak volontera – od srednjoškolaca do ljudi u zrelim godinama.

Hrvatska čitaonica već šesnaestu godinu zaredom organizuje Etno kamp za učenike osnovnoškolskog uzrasta koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Tokom pet dana učenici su se upoznavali sa istorijom, tradicijom i kulturnom baštinom Hrvata u Vojvodini, kroz razne radionice koje su bile različitog karaktera (kreativno – manualne, muzičke, folklorne, modernog plesa, dramske, recitatorske, kulinarske, duhovne, tradicionalno pevačke i druge). Dok su poslednjeg, petog dana, deca priredla prodajnu izložbu svojih radova, te prisutnima pokazala što su naučila u kampu.

“Zadovoljni smo odzivom na 16. Etno kamp, kao i onim što smo uradili. Ovogodišnja tema kampa je bila Uskrs, što je bilo veoma specifično i interesantno da smo na četrdeset stepeni Celzijusa kuvali šunku, jaja, divenice i sve to pripremali na tradicionalan način, a kasnije i probali to jelo. Prikazali smo im i kako izgleda Vodeni ponedeljak,… Vodili smo decu na izlet u Đurđin, gde nas je ugostila Župa Svetog Josipa Radnika, te smo i tamo imali razne aktivnosti. Svako ko je mogao doprineo je da ovaj kamp bude onakav kakav jeste, da bude simbol zajedništva i dobrog druženja.” – kazala je Bernadica Ivanković.