Održana regionalna “Pažljivkova smotra”

U Dečjem pozorištu je održan regionalni nivo takmičenja “Pažljivkova smotra”, koji je okupio veliki broj mališana iz predškolskih ustanova i osnovnih škola iz Subotice, Bečeja, Ade, Kanjiže i Čoke, koja su kroz razne igre, osmišljene i prilagođene njihovom uzrastu odmeravala snage u znanju o bezbednom učešću u saobraćaju.

Među njima bili su i Filip Ćetković, Simona Davidović i Sofija Gospić. “Ne smemo da se pojavljujemo iza auta ili autobusa jer nas ne vide i ulicu moramo da prelazimo na pešačkom prelazu”, kaže Filip, dok je Simona rekla sledeće: “Ne sme da se trči preko ulice, pošto može da nas pregazi auto. Prvo moramo pogledati levo pa desno i tek kada smo sigurni smemo da pređemo put”. Da i u vrtiću uče o bezbednom učešću u saobraćaju, potvrdila je Sofija. “Vaspitačice nas uče važnim stvarima koje mi kasnije primenjujemo kada učestvujemo u saobraćaju”.

Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, naglasio je da je ovaj projekat osmišljen pre pet godina, a kako se manifestacija održavala iz godine u godinu,  sve veći broj lokalnih samouprava pristupao je organizaciji aktivnosti, u cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju.

“Osnovni cilj je da pre svega podignemo nivo bezbednosti dece u saobraćaju, kroz tu vrstu vršnjačke edukacije, da kroz igru i druženje deca obnavljaju već usvojena znanja o obavezama i ponašanju u saobraćaju, ali i da usvajaju neka nova znanja koja do sada nisu imali prilike da nauče ili čuju. S obzirom da je reč o trećem krugu takmičenja, dosadašnja iskustva su nam pokazala da se dosta dece ne snalazi u prostoru, ne znaju koja je leva, a koja je desna strana, a složićete se da je poznavanje određene strane jako važno za bezbedan prelazak ulice i nekoliko igara je upravo bilo usmereno na to poznavanje snalaženja u prostoru”. Petrović je dodao da je na dosadašnjim nivoima takmičenjima učestvovalo preko 90 hiljada mališana, a želja organizatora je da se u narednom periodu dostigne brojka od 200 hiljada dece.

Nakon ove regionalne smotre, najbolje ekipe predškolaca i prvih i drugih razreda, svoje snage odmeriće na republičkoj smotri koja je planirana za jun mesec, na kojoj će učestvovati dvanaest najboljih lokalnih samouprava, a koje će odmeriti snage u znanju o bezbednosti u saobraćaju.