Finale projekta “Pažljivkova smotra”

Finale projekta “Pažljivkova smotra”, kviz takmičenja za predškolce i učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola u poznavanju pravila bezbednog učešća u saobraćaju, održano je juče u Dečijem pozorištu. Projekat obuhvata četiri faze, od kojih je prva predstavljala školsku smotru, gde su testovi za učenike i predškolce koji će sledeće godine upisati prvi razred, poslati obrazovnim institucijama da bi ih uradili, što je predstavljalo kvalifikacije, a nakon prikupljanja i rangiranja rezultata, određene su ekipe u školama i vrtićima koje su se prošle nedelje takmičile u polufinalu. U finalu kviza učestvovalo je 18 subotičkih osnovnih škola.

Prema rečima Petra Pantelinca, predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja, deca su pokazala izuzetno dobro znanje o pravilima saobraćaja, toliko da je u toku dva polufinala pored tri, uključena i četvrta igra da bi se dobili ekipe koje će se takmičiti u finalu. “Ovde su došli dobro pripremljeni i mislim da je ovo najbolje, bar što se tiče poznavanja bezbednosti saobraćaja. Cilj je da formiramo što pravilniju svest sada u ovom uzrastu, da ta deca kada porastu nose u sebi osećaj za potrebom da se bezbedno učestvuje u saobraćaju. Kao što znamo, mlad čovek kada dođe u auto školu da polaže za vožnju, on praktično uči pravila za upravljanje vozilom i upoznaje se sa osnovnim pravilima saobraćaja, ali on je već došao sa formiranom svešću kako bi on trebalo da se ponaša u saobraćaju, a vrlo često ta svest nije dovoljno razvijena i zbog toga imamo određeni broj saobraćajnih nezgoda. Jedna od najlošijih statistika je vožnja u alkoholisanom stanju, pa eto i nedavno smo imali slučaj da je mlada osoba upravljala vozilom bez vozačke dozvole u alkoholisanom stanju i u tom trenutku usmrtila drugu mladu osobu. Mi upravo na ovaj način ne želimo da se bavimo posledicama već uzrocima i da pokušamo da pomognemo roditeljima i školi da stvorimo neke nove generacije, koje će biti bolje od nas po pitanju bezbednog učešća u saobraćaju”, istakao je Pantelinac.

Najbolje ekipe nagrađene su medaljama i društvenim igrama na temu bezbednosti u saobraćaju.

“Pažljivkova smotra” je nacionalni projekat koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a osim u Subotici, gde je održana po prvi put, obišla je još pedesetak lokalnih samouprava.