Ekonomska škola – mesto za upoznavanje sveta turizma, ekonomije i ugostiteljstva

U narednoj školskoj godini u Srednjoj ekonomskoj školi “Bosa Milićević” biće upisano 210 učenika, a budući srednjoškolci će moći da izaberu jedan od smerova iz turističke, ekonomske ili ugostiteljske struke. Na srpskom nastavnom jeziku u okviru četvorogodišnjih smerova na raspolaganju će biti ekonomski, turistički tehničar i komercijalista, a od trogodišnjih smerova jedno kombinovano odeljenje kuvar – konobar, dok će se na mađarskom jeziku upisati smerovi ekonomski i turistički tehničar i kombinovano odeljenje kuvar-konobar.

“Mi kada se opredeljujemo za smerove, gledamo da to bude nešto što je traženo na tržištu rada. Ti ekonomski smerovi su traženi u svim preduzećima, bilo da su proizvodna, uslužna ili trgovinska, a upravo oni su sada potrebni i vrlo su različiti. Smer za komercijalistu je nešto novo što do sada nismo upisivali i on na neki način obuhvata poslove nabavke, prodaje, skladištenja i logistike, a mislim da svi vidimo da se to danas izuzetno traži i u firmama je važno da se proizvod na pravilan način distribuira, proda, a isto tako za nesmetano funkcionisanje je važno i da nabavka bude organizovana. Dakle, to je ono što smo prvo gledali, da li se taj smer traži u oglasima i da li je to nešto što je popularno. Naravno, ni drugi aspekt ovog smera nije za zanemarivanje, a to je otvaranje puta za dalje školovanje. Oni koji završavaju škole u trajanju od četiri godine mogu ići na fakultete, a kuvari i konobari na visoke ili strukovne škole”, kaže Imre Zombori, direktor Ekonomske škole “Bosa Milićević”.Svi naši smerovi su dosta traženi, a mladi ljudi nekako žele da budu i konobari i kuvari, ekonomski i turistički tehničari, tako da mislim da će i ovaj smer za komercijalistu biti uspešan i prihvaćen kod učenika i ubuduće. Moram da naglasim da mi nudimo kvalitetnu praksu u preduzećima i od kada škola postoji imamo veoma dobru saradnju sa privredom i sa preduzećima kojih stalno ima novih i trudimo se da deca, pored toga što uče u školi, imaju priliku da odu i na praktičan rad.

Osim što odlaze na praksu u subotička preduzeća, praktičan rad đaci imaju i u samoj školi, u okviru koje postoje restoran i kuhinja, gde učenici smera za kuvara i konobara vežbaju, ali isto tako i ostali smerovi, pre svega ekonomske struke imaju virtuelna preduzeća, turističku agenciju, banku ili osiguravajuće društvo gde simuliraju rad. “Nedavno smo otvorili jedan novi kabinet za turističke tehničare, čije uređenje je finansirala Fondacija “Belten Gabor” iz Mađarske i Pokrajinska vlada. Učenici tamo mogu da kreiraju i tu sadržinsku, ali i finansijsku stranu jednog turističkog aranžmana. Učenici koji pohađaju smer za kuvara, konobara ili turističkog tehničara po jedan dan nedeljno imaju praksu u određenim preduzećima ii restoranima, kafićima, a isto tako imaju i blok nastavu, gde opet u zavisnosti od smera ili godine školovanja provode po nekoliko nedelja. Dakle i van dualnog, to stručno obrazovanje ima saradnju sa privredom i oni tamo rade. Ono što je interesantno je da u našu školu dolaze uspešni privrednici, bankari, radnici osiguravajućeg društva koji promovišu svoj rad. Sadašnje generacije koje odrastaju u ovom novom okruženju to možda više upijaju od nas starijih i naše je da ih podstaknemo u tome, da im pokažemo primere, da li kroz ta virtuelna preduzeća ili konkretnu praksu”.

Ekonomska škola može da se pohvali uspešnim učenicima u svetu sporta, imamo mnogo dece koja su talentovana za fudbal, košarku, plivanje, džudo, ali isto tako se trudimo i da promovišemo i taj masovni sport. Naši učenici na republičkim takmičenjima osvajaju vodeća mesta, a učestvuju i u kulturnim dešavanjima, posećuju pozorište, bioskop, imamo sekcije u školi. Nama su upravo sport i kultura negde deo osnovnog školovanja, jer vi kada pravite jednu turističko-ugostiteljsku ponudu, veliku ulogu igra kako kultura, tako i sportske i rekreativne aktivnosti.

Ekonomska škola unazad dve godine uspešno učestvuje i u Erazmus projektima Evropske unije, a do sada su realizovana dva takva projekta. Prvi je podrazumevao dvonedeljnu praksu za petnaest učenika koji su boravili u Grčkoj, gde su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada u restoranima, hotelima, preduzećima u toj zemlji, a pre mesec dana u okviru projekta “Cook EU”, Ekonomska škola ugostila je profesore iz Slovenije, Rumunije i Mađarske, koji je imao za cilj upoznavanje nacionalnih jela. Na jesen, u okviru projekta mobilnosti, subotički učenici ići će na praksu i u pomenute zemlje. “Trudimo se da naši učenici nemaju mogućnost obavljanja prakse samo u našem gradu, već da im pružimo mogućnost da steknu i neka međunarodna iskustva, koja smatramo da su danas neophodna. Moram da kažem da učenici rado učestvuju u ovim projektima, jer im pružaju priliku da vide kako se u drugim državama rade isti poslovi kao i kod nas. Interesantno je sa stručnog aspekta, a svakako i sa onog ljudskog da su mladi željni upoznavanja druge kulture i sticanja novih prijatelja. Pored rada imaju priliku da se upoznaju i sa kulturom življenja, znamenitostima i učestvuju u sportskim aktivnostima”, ističe Imre Zombori.

U poslednjih 20 godina način učenja se dosta promenio. Ranije se to odnosilo na to neko teorijsko školovanje, a sada je ono vrlo praktično, ali i multidisciplinarno, jer se treba poznavati istorija umetnosti, geografija, ekonomija da to bude isplativo i treba sklopiti neki aranžman. Kuvari i konobari danas moraju da naprave neki predlog menija, ali opet tu je ta ekonomska strana, troškovi, a to važi i za ekonomske tehničare koji uče jedan kompletan proces poslovanja preduzeća, od osnivanja, dokumentacije, nabavke robe, prodaje. U tom ekonomskom delu imamo jednu kompletnu sliku kako robnog, materijalnog, tako i finansijsko – računovodstvenog, komercijalnog pa i marketinškog aspekta, jer nekako i sama orijentacija u društvu je da postanemo preduzetnička nacija.

 

08. i 09. maja u Ekonomskoj školi biće organizovana “Otvorena vrata”, gde će svi zainteresovani učenici zajedno sa svojim roditeljima moći da obiđu školu, upoznaju se sa procesom rada i atmosferom. “Nama nije samo cilj da učenike upišemo i da ih naučimo, već želimo da taj proces koji se zove zajednički život koji traje tri ili četiri godine bude najugodnije moguć za sve strane. Zanimanja koje naša škola nudi iz područja rada ekonomija, ugostiteljstvo ili turizam su jedan interesantan životni put, gde je posao zanimljiv i održava čoveka dinamičnim i usredsređenim, a isto tako to su poslovi puni ljudskih kontakata i pogotovo u današnjem svetu to podrazumeva putovanja. Na neki način su to interesantne mogućnosti da se sazna kako funkcioniše ekonomija, turizam, kako se nešto kuva, kako se uslužuje gost, dakle ima tu svega i istorije, kulturnog nasleđa, psihologije i jednostavno mislim da je to jedan životni put koji će ispuniti učenika kako kroz učenje kod nas, posle i na fakultetu, ali kasnije i u životu kada bude obavljao sličan posao”, dodaje Zombori.