AktuelnoObrazovanje

“Kreativna akademija” iznedrila brojne radove učenika iz Subotice i Novog Sada

Na Otvorenom univerzitetu održana je promocija radova nastalih u okviru projekta “Kreativna akademija”, koje su đaci Srednje ekonomske škole “Bosa Milićević” iz Subotice i Škole za dizajn “Bogdan Šuput” iz Novog Sada, uz pomoć profesora i kreativnih profesionalaca izradili na temu promocije lokalne turističke ponude i grafičkog izraza.

Pomenuti projekat, prema rečima Čile Nemet, projekt menadžerke, Otvoreni univerzitet Subotica realizuje kroz Erasmus+ projekat sa partnerima iz Velike Britanije, Grčke i Belgije.

“Suština programa je bila da spaja elemente umetničkog, preduzetničkog i kreativnog obrazovanja, koji su nastavnici sproveli zajedno sa kreativnim profesionalcima, a učestvovala su tri profesora i četrdesetoro dece. Imajući u vidu da je kreativni sektor veoma širok pojam, gledali smo da izbor kreativnog profesionalca prilagodimo struci koju deca pohađaju. U Ekonomskoj školi deca su radila sa profesionalcima iz marketinga i oni su napravili jako lepu prezentaciju Subotice i Palića, pošto su oni turistički smer, a đaci iz Novog Sada su izabrali grafiku, a oni su pravili storyboard-ove sa jednim umetnikom”.

U Kreativnoj akademiji iz Srednje Ekonomske škole su učestvovali učenici 3. razreda smera turističko-hotelijerski tehničar. Ivana Ćirić, nastavnik ekonomske grupe predmeta u ovoj obrazovnoj ustanovi, objasnila je da s obzirom na specifičnost njihovog usmerenja, dogovor je bio da se usklade marketinške aktivnosti i digitalni marketing sa kreativnošću i kreativnim preduzetništvom.

“U saradnji sa marketinškom agencijom “Posh33” smo se dogovorili da učenike podelimo u dve grupe, da jedna bude zadužena za kompletan prikaz Palića, a druga za prikaz Subotice. Deca su u nekom periodu od 7-8 nedelja radila raznorazne načine prikaza na društvenim mrežama, da bi na kraju rezultat bio i izrada web prezentacije za svaki podprojekat. Učenici su se dobro snašli sa idejom upotrebe mobilnih telefona u korist prezentacija na Instagramu, TikTok-u, snimanja videa, dok računare koriste u manjoj meri i imamo veliki problem da ih naviknemo da ih upotrebljavaju”.

Jedna od subotičkih srednjoškolaca koja je učestvovala u ovom projektu je i Jelena Sudarević, učenica 3. razreda Srednje ekonomske škole. Za sebe kaže da je osoba koja je okrenuta prema umetnosti, a projekat joj je omogućio da iskaže svoju kreativnu stranu.

“Jako volim digitalnu umetnost, veliko interesovanje gajim prema fotografiji, a takođe i slikam. Ovaj projekat mi je bio zanimljiv i uopšteno jako volim da provodim vreme sa ljudima, da se družim. Bilo je jako zanimljivo tokom rada na projektu, većina fotografija koje možete da pogledate na Instagram profilu “Subotica Live” sam ja napravila, a tokom sprovođenja projekta bila sam pretežno zadužena za vizuelni deo. Subotica je grad koji ima jako lepu arhitekturu i sam po sebi ima interesantnih priča, na primer imamo jednu priču o starim subotičkim kafanama, tako da su mi upravo te priče i arhitektura samog grada dale veliku inspiraciju”.

Iz novosadske Škole dizajna je učestvovalo dvanaest učenika, koji su izradili storyboard-ove u radionicama sa umetnikom koje su trajale oko četiri nedelje, gde su razvijali svoje ideje, kaže Dejan Ilić, profesor škole “Bogdan Šuput”.

“Neke priče koje su prikazane na radovima su i negde njihove lične koje oni osećaju ili nešto što su prošli, dok su druge priče vezane za postojeće filmove, serije ili nešto što im je jako drago. Oni su ovaj zadatak jako lepo prihvatili, jer ovo se može smatrati vannastavnom aktivnošću što mi smatramo da je jako dobro, da malo izađu iz škole i vide kako to funkcioniše i šta još mogu da urade da se malo druže. Dozvolili smo učenicima da malo izađu van formata, mnogi od njih su prva godina grafičkog dizajna i imaju mnogo kreacija, pa s toga nismo hteli da ih sputavamo”.

Izložba je postavljena u galerijskom prostoru Otvorenog univerziteta do 11. aprila.