U Maloj Bosni održana tradicionalna Uskršnja izložba

U Domu kulture u Maloj Bosni je u nedelju, 26. marta, u organizaciji Udruženja građana “Bunjevačka vila” i Centra za kulturu Bunjevaca, održana 18. Uskršnja izložba. Na izložbi je učestvovalo 15 izlagača koji su se predstavili sa uskršnjim motivima, šarenim jajima, radovima od slame i drugim rukotvorinama, u čijoj izradi su osim odraslih, učestvovali i naši najmlađi sugrađani.

Prema rečima Marije Bošnjak, ove uskršnje izložbe datiraju još iz vremena kada je Udruženje građana “Bunjevačka vila” sarađivalo sa udruženjem “Ravnica”, a ovo je nakon pandemije druga izložba koju se organizuje, a da je otvorena za sve posetioce. “Imamo jako lepih eksponata i gotovo sve što je predstavljeno je vezano za predstojeće uskršnje praznike. U organizaciji izložbe učestvovali su i deca iz vrtića i osnovne škole iz Male Bosne i moram da kažem da je jako lepo sarađivati sa našim najmlađim sugrađanima. Za naše selo je jako važno da se izložba organizuje, učiteljice su se jako lepo uklopile i ja se nadam da će ova izložba opstati i organizovati u jednom kontinuitetu, jer se izložbe organuzuju i u školama i vrtićima. Deci je to jako zanimljivo, rado učestvuju u izradi predmeta sa uskršnjim motivima i imaju želju da rade. Mi Uskrs ne obeležavamo samo jedan dan, on se slavi čitave godine i sve pripreme su fokusirane na sam dan Uskrsa. Ovaj praznik je veoma povezan i sa religijom i to treba da poštujemo”.

“U programu izložbe učestvovala su deca koja pohađaju bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture iz Osnovne škole “Ivan Milutinović” iz Subotice, učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Bajmoka i članovi udruženja “Tahles” iz Male Bosne”, dodala je Nela Ivić, predsednica Udruženja građana “Bunjevačka vila”.