U Maloj Bosni obeležen običaj preskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka

U subotu, 24. juna je u Maloj Bosni, u organizaciji Udruženja građana „Bunjevačka vila”, održan tradicionalni običaj preskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka. Ovo je jedna od manifestacija koja se sprovodi u okviru obeležavanja jednog od bunjevačkih nacionalnih praznika „Dan Dužinace 2023” i dvadeset godina postojanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Za običaje koji se vezuju za ovaj događaj, veruje se da su važni za zaštitu zdravlja ljudi i domaćih životinja, kao i plodnost poljoprivrednih useva, a to je i dan kada je sunce na najvišoj tački, noć je najkraća, a dan najduži.

Za ovu priliku devojke su isplele vence od poljskog ili čistog ivanjskog cveća koje su stavljale na glavu, a okupljanja za preskakanje vatre su bila prilika momcima i devojkama za druženje koje su uvek pratili zvuci tambure ili drugih instrumenata. U programu su učestvovali članovi KUD „Aleksandrovo” i KUDŽ „Bratstvo”, a prisutnima su podeljene brošure vezane za običaj. Nakon običaja preskakanja vatre, u Domu kulture u Maloj Bosni organizovana je igranka.