Subotica domaćin snimanja filma “Srpsko kolo”

Nakon Beograda, Niša, Zaječara, Pirota, Užica i Vašingtona, Subotica je u nedelju, 25. septembra bila domaćin snimanja dokumentarnog filma “Srpsko kolo” koji ima za cilj promociju tradicije i nematerijalnog kulturnog nasleđa našeg naroda. Priliku da pokaže svoje znanje u igranju ove stare srpske igre, imali su članovi KUDŽ “Bratstvo”, koji su se osim sa srpskim, predstavili i sa bunjevačkim igrama.

Prema rečima reditelja Željka Mirkovića, ideja je da se napravi film i serijal dokumentarnih emisija od 10 epizoda, a u planu je da se snimanje nastavi u Novom Sadu, kao i na Kosovu i Metohiji. Napominje da je srpsko kolo deo UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine od 2017. godine i predstavlja deo srpskog kulturnog identiteta i naglašava da je veoma važno da se ono predstavi prema njegovom značenju i rasprostranjenosti.

“Kolo nije samo igra, ono u sebi nosi jednu magičnu energiju, a to jeste jedna vrsta naše neke moći koja okuplja i sabira ljude i želimo da pokažemo svu njegovu raznovrsnost. Došli smo na sever Srbije, u Bačku, da pokažemo bogatstvo ovog podneblja. Srpsko kolo je nešto što je duboko ukorenjeno u DNK našeg naroda i ideja je da zapravo predstavimo ono što posedujemo i da sa ponosom to istaknemo u svom obimu, jer u vremenima u kojima živimo je vrlo važno da znamo ko smo i odakle smo, da znamo kuda putujemo, jer lepše je sa ponosom putovati, nositi i negovati tradiciju. Gde god da smo snimali, pokazalo se da je kolo baza i temelj oko kojeg se okuplja narod svuda u svetu, formiraju se folklorna društva, pa onda i crkva, što pokazuje da ono duboko živi u narodu i postoje materijalni dokazi da se srpsko kolo igralo vekovima unazad, još dok nije bila formirana ova država. Subotica se nalazi na braniku države Srbije i vrlo je važno da prikažemo raznolikost pre svega svih krajeva, a Subotica ima poseban značaj u svemu tome i želeli smo da prikažemo kolo koje se igra u okvirima države. Želimo da afirmišemo lokalna folklorna društva i osnažimo ih u ovom serijalu, da prikažemo one najizvornije koji neguju svoje nematerijalno nasleđe i KUDŽ “Bratstvo” se nametnulo kao jedno od najiskusnijih društava i zadovoljstvo nam je što sarađujemo”, rekao je Mirković.

“Ideja za saradnju je došla iz Nacionalnog ansambla “Kolo” iz Beograda i ansambla “Vila” iz Novog Sada, koji su dali predlog da mi u Subotici budemo predstavnici za ovu dokumentarnu emisiju. Mi smo to prihvatili, jer smatramo da to možemo da odradimo. Predstavili su se omladinci našeg društva koji su igrali igre “Moravac”, “Igrale se Delije” i “Užičko kolo”, a odigraćemo i tri bunjevačke igre “Bunjevačko kolo”, “Malo bunjevačko kolo” i dve parne igre “Mazuljka” i “Tandrčak”. Ovo za nas puno znači, nikada o ovakvim stvarima nismo razmišljali. Želimo da pokažemo najlepšu nošnju i mislim da će to biti interesantno ne samo za Suboticu, nego i za čitavu Srbiju”, rekao je Antuš Romić, predsednik KUDŽ “Bratstvo”.

Snimanje je započeto prošle, a u planu je da se završi do kraja ove godine, kada će prvih deset epizoda biti spremno za emitovanje na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom. Projekat je podržala Srpska Akademija nauka i umetnosti, ansambli nacionalnih pesama i igara iz Srbije i sa Kosova i Metohije “Kolo” i “Venac”, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat i Grad Subotica.