KUDŽ “Bratstvo”: Tradicija folklora duga više od sedam decenija

KUDŽ „Bratstvo“ obeležiće 77 godina postojanja i rada Godišnjim koncertom, koji će održati u nedelju, 11. decembra sa početkom u 17 časova u fiskulturnoj sali Tehničke škole “Ivan Sarić”.

Predsednik Antuš Romić najavljuje da će na večeri posvećenoj folkloru učestvovati tri ansambla društva, dečiji, omladinski i izvođački, a program će upotpuniti i gosti iz KUD “Prelo” iz Čuruga i KUD “Prosvjeta” iz Obudovca iz Republike Srpske. “Ovu godinu obeležili smo sa pedeset nastupa, kako u našem gradu i okolini, tako i širom zemlje. Učestvovali smo na sedam domaćih i četiri strana festivala, uradili smo po jednu novu koreografiju za svaki naš ansambl i obnovili, odnosno nabavili novu narodnu nošnju koja nam je potrebna. U toku godine nismo imali pauzu zbog velikog broja nastupa i drugih obaveza”.

Godinu na izmaku je prema njegovim rečima, po pitanju nastupa bila prilično naporna. Članovi KUDŽ “Bratstvo” učestvovali su na festivalima i smotrama u Valjevu, Vrnjačkoj Banji, Novom Sadu, Aranđelovcu, Paraćinu, Čurugu, Jagodini, a u inostranstvu u Mađarskoj, Bugarskoj i Republici Srpskoj. “Posebno nam je drago što smo nastupali u Ljutovu, Tavankutu, Starom Žedniku, Kelebiji i u nekoliko gradskih mesnih zajednica, kao i na svim manifestacijama koje su se dešavale u našem gradu. Pored nastupa mnogo smo radili i u sali, postavljajući nove koreografije uz redovno uigravanje ansambala. Ove aktivnosti prati i popravka nošnje i obuće, kao i nabavka novih delova ili kompleta nošnje. Uz sve navedeno, održavanje prostorija je svakodnevni posao, kao i knjigovodstveni i finansijski poslovi. Što se nagrada tiče, osvojena su priznanja u Valjevu za najuigraniji ansambl, dok ostali festivali nisu bili takmičarskog karaktera”, kaže Antuš Romić.

Imajući u vidu da brojna društva imaju problem sa sve manjim brojem novih članova, ta situacija nije zaobišla ni ovo folklorno društvo. Naš sagovornik napominje da zainteresovanost mladih za folklor opada iz godine u godinu. “Sa manjom decom uzrasta od 10 do 12 godina imamo manje problema, dok nešto stariji gube interesovanje za folklor. Ipak, ulažemo velike napore da ih što duže zadržimo. Na razne načine pokušavamo da motivišemo mlade da se bave folklorom, to su pre svega putovanja, upoznavanje i sticanje novih prijateljstava, zatim da se što bolje upoznaju sa kulturom i tradicijom svog naroda i da vide i kako neko drugi čuva i neguje svoju kulturu. Najbolji rezultat je kada vidimo da je neko zavoleo folklor i da svaku probu čeka sa nestrpljenjem”.

Zbog izgradnje železničke pruge, doći će do delimične izmene okoline sadašnje Železničke stanice, čiji deo prostorija koristi i ovo kulturno-umetničko društvo još od 1971. godine. Prema rečima Antuša Romića, za sada nisu dobili obaveštenje šta će biti sa njihovom zgradom, ali napominje da je gradonačelnik Stevan Bakić dao nalog da se što pre proveri šta je u planu, kada je u pitanju zgrada koju koriste. “Uskoro očekujemo i nadamo se dobrim vestima da ova zgrada ipak ostaje u sklopu železnice i naravno da mi nastavimo sa radom u istoj”.

Planovi za narednu godinu su kako navodi, vezani za rad sa folklornim ansamblima, za dovođenje novih članova, nabavku potrebne narodne nošnje i opreme i organizovanje učešća na festivalima u zemlji i inostranstvu. “Kako smo 2021. i 2022. godine dobili sertifikat pouzdanosti kao udruženje koje se ubraja u 7 odsto udruženja u Srbiji čiji račun nikada nije bio blokiran, a knjigovodstveni bilans je uvek ispravan, želimo i na tom planu da ostanemo na istom nivou i u budućnosti. Želim napomenuti da pored mene u društvu radi i Zaga Romić moja supruga, a knjigovodstvo vodi i sređuje koleginica Zlata Katanić. Veliku pomoć smo uvek imali od roditelja naših članova, a ova generacija roditelja je nešto posebno, ništa im nije teško i mnogo nam pomažu u mnogim stvarima. Ovim putem im se javno zahvaljujemo na podršci i pomoći koju nam pružaju”, zaključio je naš sagovornik.