Juniorski ansambl KUDŽ “Bratstvo” doneo u Suboticu “Zlatni opanak”

Članovi sva tri ansambla KUDŽ “Bratstvo” su proteklog vikenda učestvovali na Festivalu “Zlatni opanak”, koji je po 20. put održan u Valjevu, na kojem su osvojili značajne nagrade.

U kategorijama bumbara i leptira koju čine deca starosti do 8, odnosno 12 godina, subotički folklorci osvojili su 3. mesto, dok su u juniorskoj konkurenciji do 16 godina, članovi ansambla KUDŽ “Bratstvo” osvojili 1. mesto i zlatni pehar koji nosi naziv festivala. Naši igrači su osvojili prvu nagradu u okviru prvog dana festivala, a predstavili su se sa bunjevačkim igrama. U nedelju, 21. maja održan je drugi dan festivala, na kojem se takmičilo između 4 i 5 ansambala drugih kulturno-umetničkih društava, mi smo očekivali, kada su članovi našeg starijeg ansambla osvojili prvo mesto dan pre, da će konkurisati i za jednu od glavnih nagrada, što se i dogodilo i nakon završne večeri naši juniori osvojili su “Zlatni opanak”. Mi na ovom festivalu od njegovih samih početaka učestvujemo kako bi predstavili naše folklorne ansamble, mislim da smo samo jednom izostali i evo nakon 20 godina ova nagrada stiže u Suboticu, zahvaljujući našim folklorcima koji su, moram da kažem, fenomenalno izveli pripremljene folklorne tačke. Žiri su činili eminentni stručnjaci, među kojima su bili Bogdanka Boba Đurić, jedna od osnivača Nacionalnog ansambla “Kolo” i Dimitrije Golemović koji je profesor na Muzičkoj akademiji, što još više govori o prestižu ovog festivala, ističe predsednik društva Antuš Romić.

Prema njegovim rečima, nagrada veoma znači KUDŽ “Bratstvo”, ali mnogo više njegovim članovima. Kada se dele nagrade na takvim manifestacijama nastane haos, graja, aplauzi, jer deci nije bitno da li su nagradu dobili ili nisu, već ta atmosfera, druženje. Ovo je naravno podstrek za naš dalji rad, naše dece, ali i roditelja, sa kojima imamo jako lepu saradnju i zaista mnogo podržavaju i pomažu rad društva, u današnje vreme kada je folkloraca sve manje, jer mi se trudimo da deci i mladima prikažemo sve ono što folklor sa sobom nosi. 1999. i 2020. godina su bile velike prekretnice što se tiče foklora i od tada beležimo sve manji broj dece koja dolaze, ali mislim da ima nade da folklor vratimo na staze stare slave.

KUDŽ “Bratstvo” konstantno radi na prijemu novih članova, a svi koji žele mogu tokom čitave godine da dođu na adresu Vase Stajića 23 kod Željezničke stanice. Kod nas ne postoji termin “kada”, mi počinjemo sa radom u januaru, završavamo u decembru, tokom nedelje smo u večernjim satima od nekih 18 časova u prostorijama KUD-a, osim kada smo na putovanjima, tako da tokom čitave godine svi zainteresovani mogu da dođu, interesuju se, a tu je i broj telefona 061/140-53-46. Mogu da nam se jave i stariji, oni koji nikada nisu igrali foklor i mi garantujemo da će za mesec dana naučiti osnovne igre. Znači, ako se osoba oseća sposobnom da može da igra, ona je dobrodošla, a moram da kažem da imamo jednog člana koji ima 75 godina, dodaje Romić.

Tokom leta folklorce Bratstva očekuju nastupu na manifestacijama u gradu, kao i gostovanja u Čurugu, na Ohridu, ali i manifestacijama u organizaciji Bunjevačkog nacionalnog saveta.

***

Deca su danas više okrenuta internetu i savremenoj tehnologiji, a mi pokušavamo da ih odvratimo od toga. Moram samo da dočaram, na putu do Valjeva i nazad deca od 4 godine pa sve do onih starijih, uopšte nisu spavala tokom putovanja, osim u noćnim satima, svi su to stoički podneli, družili su se, što je interesantno niko telefon nije uzeo u ruke, pa su se sreli sa članovima drugih društava, videli nekog poznatog…Dakle, želimo da kroz to druženje i doživljaje sa putovanja deci pokažemo lepote folklora i te drugačije vrednosti, osim naravno igara koje će naučiti.

***

Pre 15 ili 20 godina Subotica je imala čak osam kulturno-umetničkih društava, a da ne spominjem okolna mesta poput Bajmoka, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina, Novog i Starog Žednika, a danas svega nekoliko. Broj društava je i više nego prepolovljen, a da ne govorimo o folklorašima.