Folkloraši iz “Bunjevačkog kola” osvojili prvo mesto na međunarodnom festivalu

Hrvatski kulturni centar “Bunjevačko kolo” pobednik je 21. Međunarodnog festivala folklora “Leron”, koji se od 25. i 26. avgusta održavao u Vodanju, u Hrvatskoj.

Žiri u sastavu Lorella Limoncin Toth, Lidija Nikočević i Massimo Brajković, odlučili su da mlade folkloraše iz Subotice nagrade za instrumentalni virtuozitet, za sjajno predstavljanje izvornih plesova, te za raznolike i bogate nošnje.

“Pobedili smo sa dvadesetominutnim blokom bunjevačkih igara i pesama koji je sastavljen od  tri koreografije: “Splet bunjevačkih igara”, “Momačko nadigravanje” i “Bunjevačko momačko kolo”. Prikazali smo i dve vrste bunjevačkih nošnji, odnosno belu šlingovanu nošnju u prvom delu nastupa, a potom su na scenu izašle devojke u svili. Jedini smo prikazali dve nošnje, a već prvo veče kada smo išli ulicama Vodnjana i imali jednominutni nastup na sceni, već tada je publika jako dobro reagovala i bodrili su nas da ćemo baš mi pobediti, što i jesmo. Nagradila nas je i publika i stručni žiri.” – preneo je utisake sa nastupa Marin Jaramazović, koreograf.

Festival “Leron”,  tradicionalno organizuje italijanska zajednica iz ovog grada, a ove godine učestvovalo je preko deset folklornih ansambala, iz Hrvatske, Poljske, Srbije, Italije, Slovenije i Grčke.

“Ovo je generacija koja je od početka stasavala u “Bunjevačkom kolu”, još od onih kriznih vemena za Hrvatski kulturni centar, 2015. i 2016 godine. Tada su počeli jedan posvećen rad koji je sada dao rezultat. Naš Centar je uvek bio prepoznatljiv po folkloru, te se nekako i očekivalo da ostvarimo zapažene rezultate. Moram da kažem da naš izvođački ansambl nije ni znao da će festival u Vodanju biti takmičarskog karaktera, sve dok nisu stigli, to znači da nikakve posebne pripreme nisu rađene, već da ono što oni jesu – to su tamo i pokazali. Ponosni smo.” – istakao je Lazar Cvijin, predsednik HKC-a.

Folkloraši “Bunjevačkog kola” trenutno se pripremaju za učešće u manifestaciji “Vinkovačke jeseni”, a potom ih očekuju pripreme za veliki godišnji koncert koji će biti upriličen početkom decembra.