Minji Peković dodeljene dve značajne nagrade za predstavu „Bravo za klovna“

Žiri 47. festivala „Dani satire Fadila Hadžića“ koji je sinoć završen u Zagrebu, a koji su činili glumica Jasna Bilušić, rediteljka Saša Broz i Bojana Radović, novinarka i pozorišna kritičarka, doneo je odluku da Minja Peković, prvakinja Narodnog pozorišta u Subotici, dobije dva značajna priznanja, Nagradu za glavnu žensku ulogu i Posebnu nagradu za specijalno postignuće  za kompletan autorski i izvođački domet u svom projektu „Bravo za klovna“.

„Srećna sam i neizmerno zahvalna! Dani satire su prvi festival na koji odlazi Klovn, a vraća se sa dve nagrade. Moju radost uvećava činjenica da je nagrađena priča o Nadi, Veri, Umetnosti i njenom katarzičnom dejstvu, Ljubavi i njenom isceljujućem dejstvu. Osećam se počastvovanom sto su nagrađeni i izvođački i autorski deo predstave i razmišljam, muza Talija je zaštitnica komedije, a kako je ovo treći put da sam ja nagrađena na ovom festivalu, Dani satire Fadila Hadžića su, rekla bih, moja Talija. Duboko, duboko zahvalna“, istakla je Minja na dodeli nagrada.

Tačno pre deset godina Minja se prvi put predstavila zagrebačkoj publici i žiriju u ulozi Lovorke u predstavi „Čudo u Poskokovoj dragi“ i tada je dobila nagradu. Prošle godine predstava “Kus petlić” proglašena je najboljom na ovom festivalu, a Minja je osvojila glavnu glumačku nagradu za ulogu Milje Bušatlije. Kako su ove godine program odredili savremeni pisci i autorski projekti, Minja je izvela svoje autorsko delo „Bravo za klovna“, utemeljeno na vlastitom iskustvu borbe sa rakom, u kojem se hrabro uhvatila u koštac sa problemima našeg vremena i društva, postavila brojna pitanja, dala odgovore, koristeći nadasve zanimljiva teatarska rešenja. Minja je sa publikom podelila nešto što joj je intimno važno i oni koji su prošli kroz takvo iskustvo, bilo lično, ili uz nekog bliskog, imali su potrebu da joj to kažu, što je svaki put bilo izuzetno dirljivo. Direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić je sa svojim timom, prepoznao pravi trenutak da se o ovoj značajnoj temi progovori i taj zadatak poverio je upravo Minji Peković.

„Naša Minja je briljantno iznela svoju ulogu na pozornici što je impresioniralo publiku, ali i žiri festivala i zato joj iskreno čestitam na nagradama, jer su one potvrda onoga što smo mi, njene kolege i publika, odavno znali, a to je da je izuzetna umetnica koja svojom izvedbom prenosi duboke emocije i preispituje i prevazilazi granice teatarskog izraza. Zaista smo počastvovani što imamo tako talentovanu i svestranu umetnicu u našem ansamblu i što smo svedoci njenog umetničkog rasta i postignuća. Njena predanost, marljivost i strast prema pozorištu su inspiracija za sve nas pozorišne poslenike koji učestvujemo u stvaranju iluzije života na sceni. Naše je samo da je podržimo u svim njenim umetničkim stremljenjima i to ćemo i činiti“, naglasio je Nikolić. Beogradska publika će Minjinoj umetničkoj hrabrosti biti svedok 28. juna, kada će predstava “Bravo za klovna” biti odigrana na Beogradskom letnjem festivalu BELEF- u, a dogovori za nova gostovanja i festivale su u toku.