Sedam budućih glumica predstavilo se subotičkoj publici

U Fondaciji “Danilo Kiš” održan je Javni čas dramske radionice “Kiš teatra”, koji je namenjen mladim glumcima u savladavanju prvih koraka glumačke profesije.

Kroz zanimljiv svet glume u protekla četiri meseca, polaznice Anu Nikolić, Anju Milišić, Janu Krstić, Danijelu Eke, Sofiju Marić, Jovanu Đurković i Dunju Drobac vodio je glumac Dečjeg pozorišta Stefan Orovec, a one su se na Javnom času predstavile scenama iz filmova, serija i dramskih dela po sopstvenom izboru.

“Koncept je svake godine isti, a to je da se rade vežbe koje se praktikuju tokom prvog semestra na Akademiji. Ja sam prema njima napravio program i tako sam radio sa svakom generacijom. Mi svake godine primamo novu generaciju, oni koji završe imaju pravo da ostanu kao stalni članovi “Kiš teatra”, a koji ne ostaju, idu dalje na fakultete”, objašnjava Stefan Orovec. Prema njegovim rečima, ova grupa je bila specifična, zato što je čini sedam devojaka, a iako je kako ističe bio skeptičan, na kraju je bio prezadovoljan postignutim uspehom.

“Posle jedno dve nedelje sam shvatio da, pošto ja svoje studente zovem “pačići”, da su ovo ustvari “lavice”, jedna čista, jaka i emotivna grupa i kao pedagog mogu da kažem da je meni najvažnije da sam napravio grupu koja ima veličinu. Devojke imaju jako veliki potencijal i talenat i svaka od njih je doprinela ovoj grupi na svoj način. Mislim da će i onim polaznicama koje se možda neće u profesionalnom smislu baviti glumom, ova radionica pomoći kao osobama, zato što je koncept rad na sopstvenom otvaranju, oslobađanju glasa i osećanja i mislim da su sve u tome i uspele. Moram da kažem da sam i ja tokom ove dve godine koliko vodim teatar mnogo naučio kao mentor, glumac i kao osoba. Prošle godine smo postavili jedan visoki standard, a ove godine mislim da smo taj standard podigli na još veći nivo”.

Među polaznicama bila je i šesnaestogodišnja Dunja Drobac, učenica Hemijsko-tehnološke škole, koja je ljubav prema glumi počela da gaji još u osnovnoj školi. Za radionicu je kako kaže sasvim slučajno saznala od prijatelja i videla je kao priliku da upozna nove ljude sa sličnim interesovanjima i da malo ozbiljnije poradi na hobiju koji voli.

Mnogo toga smo prošli tokom četiri meseca, bilo je i suza i smeha, ali nešto na čemu sam zahvalna je što sam upoznala ljude koje ću pamtiti čitav život i prijateljstva koja će sigurno ostati za dalje, ali i na tome što je svaka od nas pokazala svoju prirodu i našla svoje ja. Svaki čas je bio lak, jer smo zaista sa punim baterijama dolazile i odlazile i ovo je za nas predstavljalo jednu vrstu ventila. Pohađam smer Tehničar za operativnu forenziku i hemija mi je barem do sada bila prioritet, ali možda bude i nekog preokreta. Recimo da sam velikim koracima počela da se zaljubljujem u sve ovo, tako da ne znamo šta budućnost nosi”.

Ana Nikolić, dvadesetosmogodišnja Bečejka, u naš grad se doselila pre osam godina, a iako se trenutno bavi ekonomijom, oduvek je želela da se bavi glumom.

“U srednjoj školi sam dobila glavnu žensku ulogu u jednoj predstavi i u tom trenutku sam znala da želim da se bavim glumom, međutim putevi su se malo razišli pa sam upisala ekonomiju, ali ta želja se nikada nije ugasila i sada je postala još jača. Meni su ova četiri meseca bila fenomenalna, osećala sam se kao da sam na akademiji. Mislim da smo se sve negde energetski povezale, imamo razumevanje jedna za drugu i Stefan je zaista bio sjajan mentor. Imam u planu da se ove godine pripremim za prijemni na Akademiji u Novom Sadu ili na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu”.

Radionica glume “Kiš teatra” organizuje se najčešće krajem godine i traje nekoliko meseci, a prethodi joj svojevrsna audicija na kojoj budući polaznici imaju zadatak da pokažu afinitet ka glumi.