Otvorena izložna „Ne/obično lice secesije“

Predsednik Skupštine grada Subotice i narodni poslanik dr Balint Pastor i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, prof. dr Dubravka Đukanović, povodom Svetskog dana secesije, 10. juna, u vestibilu Gradske kuće otvorili su izložbu „Ne/obično lice secesije“ koja prikazuje jedinstvene dekorativne elemente emblematičnih građevina Subotice, Novog Sada i Beograda, izgrađenih u stilu secesije.
10. jun je ustanovljen kao Svetski dan secesije jer su na taj dan preminula dvojica velikana secesijske arhitekture: Antonio Gaudi i Eden Lehner. To su veliki umetnici koji su projektovali u stilu secesije i mi svakako trebamo da čuvamo naše građevinsko blago, i zbog naših Subotičana, i zbog turista. Secesija je naša komparativna prednost i ukoliko želimo da povećavamo broj turista u Subotici i na Paliću onda treba da računamo na secesiju, rekao je ovom prilikom dr Balint Pastor i izrazio zadovoljsrvo što je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture omogućio da se ova izložba vidi i u vestibilu Gradske kuće.
Pastor je još istakao da Subotica ne bi bila ovakav grad da nema secesije, kao i da je prepoznatljiva i da se izdvaja po mađarskoj varijanti secesije, stilu u kome su izgrađene Gradska kuća i Sinagoga, u Subotici, i Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand, Muzički paviljon i Spomen-česma, na Paliću.
Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Dubravka Đukanović, i direktor Međuoštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Balaž Sič.
U Subotici možemo videti najviše varijante mađarske secesije ali je jednako prisutna i bečka i francuska a na ovoj izložbi možemo da vidimo najlepše primere u Srbiji što se tiče secesije u Beogradu, Novom Sadu iako je prestonica secesije u Srbiji ipak Subotica, rekao je Sič.