„Folk music fest“ otvorio turističku setonu na Paliću

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor u nedelju je, na Paliću, svečeno otvorio Festival folklorne muzike „Folk music fest“ koji se održao na palićkoj Velikoj terasi. Uz izražavanje zahvalnosti Udruženju građana „Juhasok“ što po deveti put organizuje „Folk music fest“, dr Balint Pastor je istakao da je ovaj festival prvi u nizu kulturnih i sportskih manifestacija koje će se tokom ovog proleća i predstojećeg leta održavati na Paliću.
Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da otvorim 9. „Folk music fest“, jednu od manifestacija koju finansijski podržava i Grad Subotica. Mislim da ovaj festival zaslužuje tu podršku i nadam se da će se sledeće godine održati i deseti, jubilarni,“Folk music fest’“, rekao je dr Balint Pastor.
Mi već godinama, dodao je, ne samo da govorimo, već i činimo nešto konkretno u smislu da Palić vratimo na mapu turističke ponude ovog regiona.Za to su neophodne građevine u stilu mađarske varijante secesije – Velika terasa, Muzički paviljon, Vodotoranj, Ženski štrand. Neophodan je, takođe, i lep ambijent i park kakav ovde imamo i koji je u ovako dobrom stanju zahvaljujući tome što ga održava DOO „Park Palić“. Rešavamo i probleme oko Vikend naselja i nakon nekoliko decenija ono će izgledati onako kako to dolikuje jednom naselju kao što je Palić. Završavamo i Akva park, a s obzirom na to da je izrađena projektno-tehnička dokumentacija, očekujemo da se krene i sa obnovom Vodotornja. I pored svih tih elemenata, neophodne su i kvalitetne sportske i kulturne manifestacije. Današnji dan, ili ceo ovaj vikend, možemo da smatramo otvaranjem turističke sezone na Paliću tokom koje ćemo, ovog proleća i predstojećeg leta, imati vrlo slične manifestacije sportskog i kulturnog tipa. Pozivam sve naše sugrađane, kao i domaće i inostrane turiste da do kraja turističke sezone na Paliću provedu po nekoliko sati, pa i dana, naglasio je dr Balint Pastor.
Prisutne na Velikoj terasi na Paliću pozdravio je i poželeo im da uživaju u bogatom muzičkom programu i predsednik Udruženja građana „Juhasok“, Gabor Juhas.
Posebno smo zahvalni zaposlenima preduzeća “Park Palić” d.o.o. i direktorki Valeriji Denč, koji su pružili značajnu pomoć u organizovanju Festivala “Folk music fest”. Naša zajednička težnja je da organizovanjem ovakvih manifestacija i privlačenjem domaćih i stranih posetilaca doprinesemo obogacćivanju turističke ponude na Paliću, rekao je, između ostalog, Gabor Juhas.
Nakon svečanog otvaranja, Festival je nastavljen trenutno najtraženijim dečjim programom: muzičkom bajkom o Čarobnoj šumi pevačice Julčike Par. Potom je nastupio tamburaški orkestar „Danubia“, iz Šikešda, koji izvodi južnoslovensku i romsku muziku, a na kraju tog koncerta publika je imala priliku da uživa u jedinstvenom ambijentu karnevala u Mohaču sa poznatim bušarima. U okviru bogatog programa Festivala koncert je održo i ansambl „Čerempele“ iz Pančeva, nakon toga publiku je zabavljao orkestar „Kokaš“ iz Zakarpatske oblasti, a seriju koncerata je zatvorio poznati mađarski muzički ansambl „Baževa“, koji je svirao od 20.00 časova.
Programi Festivala „Folk music fest“ počeli su već u subotu, 20. maja, nastupom domaćina, orkestra „Juhas“. Nakon toga, na sceni Velike terase nastupio je jedan od najomiljenijih ansambala subotičke publike: Tamburaški orkestar „Ravnica“, a potom se publici predstavio i orkestar „Magoš“, jedan od najautentičnijih mađarskih bendova u Panonskoj niziji.
Pokrovitelji Festivala su: Grad Subotica, Panonska mreža zaštite i očuvanja kulturne baštine i autohtonih voćnih vrsta, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Fond za nacionalnu kulturu Mađarske.