Otvorena izložba o liku i delu biskupa Lajče Budanovića

U Pastoralnom centru „Augustinianum” juče je otvorena izložba pod nazivom „S Božjom pomoći“, gde su prisutni bili u prilici da poslušaju stručno tumačenje i pojašnjenje svega prikazanoga i onoga što nije prikazano a vredno je spomena, a tiče se stvaralačkog opusa biskupa Lajče Budanovića. Povod izložbe je 150. godišnjica njegovog rođenja, koja se obeležava ove godine.

„Na izložbi su kroz izabrane fotografije prikazani fragmenti iz Budanovićevog biskupskog delovanja, spisateljski opus, izgrađene crkve, kupljene društvene zgrade itd. Veliki otisnuti izložbeni plakati nisu bili dovoljno veliki da prikažu kompletan opus biskupa Budanovića. Dovoljno je reći da je u njegovo vreme izgrađeno gotovo 30 crkava, da je on direktno ili posredno stajao iza mnogih inicijativa, udruženja i organizacija svoga doba, kako u crkvenom tako i u društvenom životu, ali i spomenuti činjenicu da se radi o prošlosti koja počinje pre 100 godina, kada je imenovan apostolskim upravnikom Bačke apostolske administracije. Neke činjenice nisu dovoljno istražene, za neke događaje nedostaju fotografije.“ – kazali su iz Katoličkog društvo „Ivan Antunović“ i Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, koji su ovu izložbu organizovali u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izložba „S Božjom pomoći“ se priređuje od 1993. godine i nastoji da prikaže umetničku, versku i kulturnu baštinu bunjevačkih Hrvata, što sve stvaratalački opus biskupa Lajče Budanovića na jedinstven način objedinjuje.

Izložba je otvorena do 4. avgusta, a zainteresovani je mogu pogledati radnim danima od 10 do 12 časova.