Održano 12. „Prelo sićanja“

U organizaciji HKC “Bunjevačko kolo” i Katoličkog društva “Ivan Antunović”, pred korizmu – veliki post, 27. februara je održano 12. po redu „Prelo sićanja“.

Program je počeo okupljanjem u centru grada kod spomenika Presvetog Trojstva, zatim je usledila sveta misa u Franjevačkoj crkvi nakon koje je održana zabava u prostorijama Bunjevačkog kola. Učesnici, kojih je bilo preko stotinu, nisu propustili da se fotografišu na svim pomenutim lokacijama, a slike govore da je među starijima, koji sa nostalgijom gledaju na prošla vremena, nošnju i običaje, bio i veliki broj mladih. Osim iz Subotice, učestvovali su naši sugrađani iz okolnih naselja, a mogao se videti i poneko ko je došao čak iz Svetozara Miletića. Goste je zabavljao ansambl „San“, na čijem repertoaru su bili tradicionalni plesovi i pesme.

Osim fotografija prelepih zimskih bunjevačkih narodnih nošnji, sa ovogodišnjeg „Prela sićanja“ upućena je snažna poruka zajedništva i saradnje. Prema rečima organizatora, ovo prelo nema velikih sponzora i donatora i organizuje se dobrovoljnim angažmanom mnogih, u čemu se još više ogleda lepota održavanja ovog događaja i pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže i sledeće godine. Napominju da je ulaz na prelo uvek besplatan, a jedini uslov je dolazak u narodnoj nošnji.